Webinar Ambitieweb terugkijken

Het Ambitieweb is het middel om de complexiteit van een opgave en de vele belangen (alle variaties binnen people, planet en profit) van stakeholders bij elkaar te brengen en te bepalen waar de focus en de kansen liggen in het project. En wie waarvoor aan de lat staat. Het Ambitieweb is een onderlegger voor gesprekken, een visueel hulpmiddel om complexe doelen helder te presenteren, een hulpmiddel om de focus over de projectfasen heen vast te houden, een tool om de BPKV criteria te bepalen en een hulpmiddel in het zoeken naar oplossingen te komen bij tegengestelde belangen. Aan de hand van theorie en praktijk zal worden toegelicht hoe je het Ambitieweb gebruikt en invult en hoe het in de projecten heeft geholpen. Hoe het helpt in duidelijkheid over belangen en over wie en wat nodig is om de kansen te benutten. Het maakt het projectproces al vanaf de vroege fase simpeler en beter beheersbaar.

Spreker

De spreker is Niels van Amstel van Megaborn. Niels van Amstel is mede ontwikkelaar van de Aanpak Duurzaam GWW en mede-opsteller van de Green Deals Duurzaam GWW. Niels past als projectmanager en omgevingsmanager het Ambitieweb en de daarmee samenhangende Omgevingswijzer in een grote diversiteit van grote maar ook kleine projecten. Bij alle typen GWW-projecten en zeker daar waar meerdere stakeholders in beeld zouden kunnen zijn.

Vragen

Is het Ambitieweb in elk type project toepasbaar, of is er bijvoorbeeld een minimum omvang voordat het Ambitieweb echt toegevoegde waarde heeft?

Ik gebruik het bij projecten vanaf 10 euro. Dus ook al ben ik bezig met het bestraten van een inrit of het herindelen van een wijk, het nadenken in de twaalf thema’s en het met een opdrachtgever bespreken van de issues, maken in feite dat ik al met een ambtieweb aan de gang ga. Dit varieert voor mij met projecten die om 20.000 euro gaan tot een project van 500-600 miljoen om te kijken of er toegevoegde waarde kan worden behaald. Hiervoor kan dus prima het ambitieweb worden gebruikt, zowel de checklist als bijvoorbeeld een ambitiewebsessie om de juiste mensen op het juiste moment aan tafel te krijgen.

Is het ambtieweb ook gebruiken voor organisatiebeleid, of beperken tot projecten?

Het Ambitieweb is opzich ook te gebruiken voor organisatiebeleid, maar beleid zit eigenlijk nog beter verwerkt in de vragen van de Omgevingswijzer. Beleid kan namelijk ook negatief zijn of een stand still. Het Ambitieweb kijkt altijd naar de positieve kant en de toekomst, hoe kun je meerwaarde realiseren in je project. Omgevingswijzer gebruik je voor beleid. Het Ambitieweb specifiek voor het project.

Waar kan ik meer informatie vinden over de trainingssessies, waarin wordt geoefend met het begeleiden van een Ambitiewijzersessie?

Op de website van Duurzaam GWW: www.duurzaamgww.nl, dit hangt aan de Green Deal GWW. Hier kun je meer informatie vinden over trainingen die worden gegeven of het begeleiden van dergelijke sessies. Andere sites die daarmee bezig zijn, er is bijvoorbeeld nog een E-learning en er worden via de Brancheorganisatie nog andere trainingen aangeboden.