Terugblik Zomerschool Beekmonding Venlo

 

Vissen willen ook van A naar B(eter)!

Het zomercollege Beekmondingen van WoW vond vanmiddag plaats in Hout-Blerick (Venlo). Op een prettige locatie en met prachtig technisch weer konden we met zijn allen iets opsteken over beekmondingen. Het convenant, de uitdagingen maar ook de kansen kwamen aan bod.

 Aandachtig publiek

Zo’n 30 mensen hadden zich opgegeven voor deze zomerschool. Ze kwamen vooral uit het midden, zuiden en oosten van het land. De waterschappen, diverse onderdelen van Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, de provincies Gelderland en Limburg en de gemeente Venlo waren onder meer vertegenwoordigd. Er werden veel inhoudelijke vragen gesteld en geïnteresseerd geluisterd naar de presentaties.

 Stok achter de deur

Marian Neven, senior adviseur netwerkontwikkeling/beekmondingen Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, vertelde over het herstel van de Maasbeekmondingen en de rol van het convenant daarin. Marian vertelde over flora en fauna die onder de juiste omstandigheden kan gedijen op deze bijzondere knooppunten tussen beek en rivier. Een convenant helpt dit voor elkaar te krijgen. Ze stipte onder meer aan dat dit positief werkt; je leert van elkaar en het is een stok achter de deur als prioriteiten verlegd (dreigen te) worden. En de uitspraak dat vissen ook van A naar B(eter) willen kwam ook uit haar presentatie.

 

 Keuzes maken

Erwin van de Griend, beleidsadviseur watersystemen en waterveiligheid van Waterschap Aa en Maas legde onder meer uit hoe wateroverlast juist kansen biedt voor de beekontwikkeling. Daarnaast liet hij zien dat het soms lastig is om ecologie, waterveiligheid en watertekort dezelfde aandacht te geven. Zo wordt er soms voor gekozen een vissluis (ecologie) niet te gebruiken in verband met watertekort. Het waterschap zoekt naar gebiedsgerichte samenwerking om een robuust watersysteem te realiseren.

 Nieuwe ecologische potentie

Marcel Rouwette, projectleider bij Waterschap Limburg, kon als afsluiter vertellen over de ontwikkeling van de Springbeek, die na de presentaties bezocht werd.

Een wat saaie beek die ecologisch gezien ongeveer ‘nul potentie’ had is een stuk aantrekkelijker geworden voor flora en fauna. Foto’s van onder meer een fraaie vistrap bij de watermolen en de meanderende beek toonden dit aan. Ook zijn bergingsgebieden gerealiseerd om wateroverlast te voorkomen.

 Zomerse wandeling langs de Springbeek

Johan Bode, hydroloog bij Waterschap Limburg, en Marcel Rouwette deelden de groep in tweeën en lieten een aantal kenmerkende punten van de beek zien; zoals het ‘knijpen’ van de beek, het strandje, de vistrap en de monding in de Maas, bezaaid met veel maaskeien.

 Reacties

De reacties waren positief. Termen als ‘ goed om zo eens te netwerken’, ‘kijkje in een andere keuken’, ‘ ideeën opdoen’, ‘ ik had geen idee’, kwamen voorbij. Goeie informatie, een gevarieerde en geïnteresseerde groep deelnemers, een mooie beek, technisch weer, kortom: een geslaagde middag.

 

De presentaties van de zomerschool: