Terugblik nieuwjaarsbijeenkomst YPN

Het YPN ging overtuigend het nieuwe jaar in!

Op 26 januari ontmoetten de young professionals van Platform WOW en de young professionals van ProRail elkaar op het hoofdkantoor van ProRail in Utrecht. De dag stond in het teken van leren van elkaar: water, wegen en rail als de drie grote netwerken in Nederland. Welke overeenkomsten en welke verschillen zien we?

Werkbezoek WOW

In de ochtend lichtte ProRail hun organisatie en doelstellingen toe. Er werd een aantal grote complexe projecten zoals de HSL besproken en we kregen een toelichting hoe ProRail innovatie versnelt door middel van het Datalab.

Datalab

Met het Datalab heeft ProRail de wens om te ‘voorspellen en te voorkomen’. Bijvoorbeeld waar de meeste spoorlopers zich manifesteren en op welk moment, zodat er gericht geïnspecteerd kan worden om spoorlopers te voorkomen. De eerste succes zijn al geboekt: door het gebruik van sensoring met Big Data kunnen wisselstoringen al in 20% van de gevallen voorspeld worden; voor één specifieke wissel kan nu met meer dan 90% zekerheid voorspeld worden wanneer deze gaat storen.

Young Professional bijeenkomstBeter argumenteren

In de middag werkten de young professionals, onder leiding van Suzanne Weusten van de Denkacademie, aan hun overtuigingskracht door te leren redeneren en argumenteren. Doel van de sessie was: beter argumenteren, kromme redeneringen doorprikken en anderen van jouw standpunt overtuigen. Zaken waar jonge adviseurs veelal van kunnen profiteren in hun dagelijks werk. Leuk item van de middag was het signaleren en pareren van drogredeneringen. In de media, politiek en ook in ons werk komen we ze vaak tegen, maar hoe ga je er nou slim mee om?

Etos, Logos, Pathos

Als laatste leerpunt was er nog het overtuigingskracht uitoefenen via de drie stijlmiddelen: Ethos (geloofwaardigheid), Logos (logische redenering) en Pathos (emotie). De proef op de som was om in groepen een stelling te kiezen en die overtuigend over te brengen aan de groep, met hierin meerdere sub-argumenten en één drogredenering. Is kwaliteit bijvoorbeeld belangrijker dan prijs? Moeten we water, wegen en rail als afzonderlijke netwerken behandelen?

Verbindingen

Tijdens de afsluitende borrel werden er nog verbindingen gelegd tussen de verschillende organisaties; een meeloopdag tussen RWS – ProRail en uitnodigingen voor meerdere evenementen die interessant zijn voor de young professionals van de beide netwerken.

Ook onze YPN bijeenkomsten bijwonen? Schrijf je in voor het WOW-Young Professional Network.

Nieuwjaarsbijeenkomst YPN

 

Bijeenkomst