Terugblik Finale Eureka!Cup 2018

De Eureka!Cup 2018, dé landelijke techniekwedstrijd voor scholieren, zit er weer op. Ruim 2000 scholieren gingen de strijd aan om het beste technische ontwerp te maken voor een weg- én een waterprobleem. De finalisten presenteerden hun ontwerp tussen de tanks en de straaljagers tijdens de Eureka!Day op 24 mei in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

De jury was onder de indruk van de resultaten zoals de maquettes, de presentaties en de onderzoeken en vooral van het enthousiasme en de snel verworven deskundigheid van de scholieren. De hoop is dat dit enthousiasme ontwikkelt tot een studie- en carrièrekeuze richting weg- en waterbeheer.

presentatie oplossing fileprobleem

De wegenopdracht was een uitdaging van alle tijden: los het fileprobleem op. Scholieren kozen een verkeersknelpunt in de buurt en bedachten daarvoor een oplossing. De wateropdracht, ‘Energiek Water’, was toegespitst op de impact van klimaatverandering - hoe kunnen we het probleem van toenemende wateroverlast gebruiken om energie op te wekken?

Mensen meekrijgen - de oplossing voor het fileprobleem

Vele knappe hoofden hebben zich gebogen over het fileprobleem. De beste teams legden de vinger op de zere plek, namelijk hoe krijg je mensen mee in jouw oplossing voor het fileprobleem?

De winnaars kwamen van de Sint Aloysiusschool uit Meenen (België). Winnen begint met een goede samenwerking en dat straalde er duidelijk vanaf bij dit groepje. Zij begonnen met een grootschalig onderzoek onder ouders en tijdens de open dagen op school. Verder werkten ze samen met de wethouder waardoor ze de belangen van de opdrachtgever altijd scherp hielden. Dit resulteerde in een ingenieus stappenplan dat verschillende oplossingen combineerde. Om de mensen mee te krijgen werd er ook nog een heus filelied opgenomen en gedemonstreerd. Dat het de potentie had om hierin te slagen bleek toen tijdens het juryoverleg de juryleden spontaan het lied begonnen te zingen inclusief choreografie: ‘stop de file!’. Helaas hebben we hier geen beeldmateriaal van bemachtigd. Hieronder wel de trotse winnaars:


Winnaars file probleem

Een ander team stortte zich volledig op het bouwen van een app. Zij hebben niet gewonnen maar maakten wel grote indruk met hun app ‘Move To’ die het midden houdt tussen Google Maps, Uber en Tinder. Het slogan: ‘Google Maps vermijdt files, wij voorkomen files.’ Zie de gelikte demo in onderstaand filmpje:

 

Energiek water is vies water

Het winnende team komt van het d’Oultremontcollege uit Drunen met hun riooloplossing. Zij blonken uit door de indrukwekkende maquette, presentatie én een slim systeem om bewoners toenemend te belonen conform hun investering in het systeem. Hier presenteren ze hun ontwerp:

Een ander team had ook een bijzondere oplossing die we je niet willen onthouden. Zij openden hun presentatie met een ambitieuze stelling: 'Wij hebben een oplossing waarmee we 30% van Nederland van energie kunnen voorzien.’ Ook in deze aanpak speelt afvalwater een hoofdrol:

Toekomstige collega's?

Het is te hopen dat sommige van deze pientere jongens en meisjes later de Nederlandse infrasector komen versterken. Programmamanager Platform WOW en jurylid Ariea Vermeulen over haar indruk: ‘jongeren kunnen tegenwoordig zoveel, ik heb van alles langs zien komen: scrumteams, zelfgebouwde zelfrijdende auto’s van LEGO, lasercutters, 3D-geprinte auto’s en apps voor Apple en Android en dan hebben we het over brugklassers.’

Jury Eureka! cup

In 2019 doen we weer mee aan de Eureka!Cup.

Lijkt het je leuk om opdrachtgever te zijn voor een onderwijsproject jou in de buurt? Stuur dan een bericht naar bart.hansma@platformwow.nl of bel Bart via 06-34083632.

Bijeenkomst