Terugblik bijeenkomst Inspirerend beheer ZeelandOp woensdag 25 oktober kwamen ruim 70 wegbeheerders, waterbeheerders en marktpartijen in het oude Stadhuis van Middelburg bijeen om geïnspireerd te worden op het gebied van beheer en onderhoud. Deelnemers kregen met presentaties en workshops een kijkje in de keuken van beheerders uit een ander beheersgebied of met een eigen aanpak.

Samenwerking kan nog beter
Voorafgaand aan het programma ging dagvoorzitter Roel Brandt in gesprek met wethouder Chris Simons van Middelburg. Met thema’s ‘Infrastructuur en Verkeer’ en ‘Samenwerking met andere gemeenten’ in zijn portefeuille gaf Simons een boodschap mee aan alle deelnemers. ‘De samenwerking in Zeeland gaat goed, maar kan altijd beter. Kijk ook naar België en elders over de grens voor mogelijkheden om samen te werken of later aan te haken’.

Samenwerken met initiators
Het plenaire gedeelte bestond uit twee inspirerende presentaties. Joan van der Velden (Stichting Landschapsbeheer Zeeland) vertelde over de inrichting van het beheer van wandelwegen in Zeeland. Daarna stond Joan stil bij het verschil tussen samenwerken met vrijwilligers en samenwerken met bewonersparticipanten, waarbij de bewonersparticipanten een meer initiërend karakter hebben. Bekijk hier de presentatie (pdf) van Joan van der Velden.

Andere tijden
Geert Roovers (Saxion Hogeschool/Antea Group) sprak vervolgens over de overgang van de investeringsperiode voor nieuwe infrastructuur (‘time to invest’) naar een onderhouds- en vervangingsperiode (‘time to maintain’). Onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en eigen ervaringen gaf Geert inzicht in de vervangingsopgave van natte kunstwerken bij Rijkswaterstaat. Bekijk hier de presentatie (pdf) van Geert Roovers en lees een achtergrondartikel (pdf) over de stijlen van assetmanagement.

Kijkje in de keuken
Na de plenaire presentaties konden deelnemers aansluiten bij twee van de vier thematafels. De verschillende zalen van het Stadhuis vormden hier een mooi decor voor. In de B&W-kamer gaven Danny van Dijk en een collega (gemeente Rotterdam) een workshop over assetmanagement. Hier werd onder andere de renovatie van het riool in Rotterdam behandeld. De Raadzaal bood ruimte voor de workshop van Martin Huysse en Martin Scherpenisse (provincie Zeeland) over Greendeal Duurzaam GWW 2.0. Hier werd stilgestaan bij de verbreding van de Tractaatweg (N62). Anne Jelle Lycklama à Nijeholt (gemeente Breda) vertelde in de Trouwzaal over burgerparticipatie, de pleinenaanpak in Breda en wijkgericht werken. Daarnaast konden deelnemers in de Burgerzaal in gesprek met Arjan Wagemakers (Antea Group) over de komende vervangingsopgave en een integrale aanpak die daarbij kan helpen.
Deelnemers gaven later aan geïnspireerd te zijn geworden op het gebied van integraliteit, klimaatadaptatie en ‘het omgooien van de aanpak’.

Workshop teruglezen?
Tijdens de thema-carrousel zijn verschillende documenten gedeeld. Hieronder het materiaal dat beschikbaar is gesteld door de sprekers:
Methodeomschrijving Pleinenaanpak - Anne Jelle Lycklama à Nijeholt (gemeente Breda) (pdf)
Factsheet Evaluatie Opgeruimd Breda - Anne Jelle Lycklama à Nijeholt (gemeente Breda) (pdf)
Assetmanagement in Rotterdam - Danny van Dijk (gemeente Rotterdam) (pdf)
Bijeenkomst