Terugblik bijeenkomst Effecten klimaatverandering op weg- en waterbeheer

Op dinsdag 17 oktober kwamen ruim 60 wegbeheerders, waterbeheerders en marktpartijen in Leeuwarden bijeen om zich te buigen over het onderwerp klimaatverandering. Wat komt er op ons af? Hoe kunnen we elkaar helpen? En wat zijn quick wins waarmee we ons sneller kunnen voorbereiden op komende weersextremen?

Piet PaulusmaVoorbereiden op extreme warmte én kou

Na een warm welkom door Albert Stuulen (Provincie Fryslân) stapte Piet Paulusma (Piet Paulusma Meteo Group) naar voren. Piet vertelde over de weersverschijnselen die we op het moment zien zoals orkanen, bosbranden en een oranje zon. ‘Iedereen heeft met het weer te maken en zal hier rekening mee moeten houden, ook met extreme kou.’ Hoewel de verschijnselen duidelijk zijn blijven de maatregelen achter, vooral bij wegbeheerders. ‘We moeten zorgen dat een teveel aan water goed kan wegkomen en dat we de wegen beschermen tegen warmte.’

Datavisualisatie overstromingen Friesland

Jan Regeling (Wetterskip Fryslân) vertelde vervolgens over de manier waarop het wetterskip gebruik maakt van 3D-modellen om zich voor te bereiden op komende weersextremen. ‘We moeten eerst dingen weten voordat we maatregelen nemen’, stelt Jan. Met een integrale werkwijze is het mogelijk om uit verschillende regio’s data te verzamelen en een impactanalyse te kunnen maken. Daarna is beantwoording van de hoofdvraag ‘Gaan we vluchten of schuilen?’ mogelijk. Jan vertelt dat vooral bij het schuilscenario zelfredzaamheid van de burger belangrijk is. ‘Risicocommunicatie naar burgers, gekoppeld aan zelfredzaamheid, kan beter’, dit wordt ook gedeeld vanuit de zaal. Bekijk hier de presentatie (pdf) van Jan Regeling.

Abe Vleeming en Albert StuulenIs een autovrije wereld de oplossing?

Abe Vleeming (Provincie Utrecht) sprak namens het winnende team van de Young Professional Challenge over hun winnende voorstel ‘Van wegbeheerder naar mobiliteitsbeheerder’. Teveel verharding zorgt ervoor dat water niet weg kan stromen en dat warmte wordt vastgehouden. ‘Wanneer we de auto uit de stad verbannen en de overgebleven ruimte groen inrichten komen we een heel eind’, stelt Abe. Kortom: de oplossingen kunnen ook gevonden worden in een ander domein.

Wat we nu kunnen doen

Deelnemers gingen na de presentaties aan de hand van vragen met elkaar in gesprek: wat doen we nu al in voorbereiding op weersextremen en hoe kunnen we elkaar helpen? De quick wins werden vervolgens plenair teruggekoppeld. Gezamenlijk was de conclusie dat het belangrijk is om nu waar mogelijk maatregelen te nemen en in komende plannen preventieve maatregelen op te nemen.

Quick wins

Een aantal quick wins die werden gedeeld: maak het klimaatverdrag op burgerniveau inzichtelijk, bekijk samen hoe we winst kunnen halen uit een integrale aanpak van financiële middelen, neem klimaatverandering mee in alle plannen die we voortaan opstellen, verbeter regelgeving zodat water deels kan worden afgevoerd in open water, neem burgers vaker mee en zet ze vaker in, draag de zorgplicht voor het klimaat gezamenlijk, stel een beloning in voor klimaatbestendige huizen en tuinen, communiceer vaker met stedenbouwkundigen, promoot de Buiten Beter-app in Nederlandse steden, kijk naar ruimtelijke ordening bij het opstellen van plannen, zet specialisten in de wijk in met voorlichting, neem waterzaken mee bij informatiebijeenkomsten, haal tegels uit tuinen en introduceer een klimaatbestendigheidslabel in vergelijk met het energielabel.

Het was een boeiende bijeenkomst waar een diversiteit aan deelnemers actief en enthousiast aan de slag is gegaan met de gevolgen van de klimaatverandering op het weg- en waterbeheer. Ervaringen zijn gedeeld en quick wins zijn gebundeld. Waar ga jij nu mee aan de slag?

Bekijk hier een korte terugblik van de WOW-bijeenkomst in Piets weerbericht (SBS6)

Organisatoren WOW met Piet Paulusma