Terugblik bijeenkomst Aansprakelijkheid en beheer

Op donderdag 16 november kwamen ruim 50 wegbeheerders naar Roermond om kennis te delen op het gebied van aansprakelijkheid. De meerderheid van de groep was wegbeheerder en een ander deel van de groep was juridisch medewerker, voornamelijk werkzaam bij een gemeente, provincie of Rijkswaterstaat. Dit leverde een mooie samenkomst van deze twee werelden op. Tijdens de bijeenkomst werden vooraf ingestuurde vragen en praktijkvoorbeelden behandeld.

Cherrie Elfferich en Marc Mutsaars van Melior Verzekeringen (overheidsverzekeraar) hadden het genoegen om de groep de basis van aansprakelijkheid en specifieke kennis bij te brengen. Welk wetsartikel geldt er als bijvoorbeeld een scooter over een losliggende tegel rijdt? Is de gemeente dan aansprakelijk? Niet altijd. Vanuit de zaal kwamen ook vragen als ‘Hoort de berm bij de weg?’ en ‘Is de gemeente aansprakelijk voor een ongeval dat plaatsvindt in een berm met sporen van landbouwverkeer?’. De antwoorden op dit soort vragen zijn niet altijd gelijk duidelijk. De gemeente heeft in principe een zorgplicht over de berm, maar de berm hoort volgens Artikel 6:174 BW niet bij de weg (opstal) en daardoor kan de gemeente worden vrijgesteld van aansprakelijkheid.Bij aansprakelijkheidskwesties wordt ook gekeken naar tijd en grondbedekking. Is een fietser gevallen door een losliggende putdeksel? Dan zou de aansprakelijkheid afgewezen kunnen worden op basis van het tijdsprincipe. Als het deksel een paar minuten voor het naderen van de fietser is losgeschoten heeft de wegbeheerder niet genoeg tijd gehad om de gevaarlijke situatie te voorkomen of oplossen. Bij ongevallen die plaatsvinden op een zandweg is de gemeente of provincie ook niet aansprakelijk. En het slippen van een motorrijder op split, terwijl hij beter had kunnen anticiperen op het naderende verkeer van rechts, is nog een voorbeeld dat werd besproken. Bekijk hier de presentatie van Melior Verzekeringen.

Na het theoretische gedeelte kwamen twee wegbeheerders aan het woord. Wim Biermans, (gemeente Roermond) en Ralf Systermans (gemeente Heerlen) gaven inzicht in de organisatiestructuur van de gemeente en dan specifiek hoe de juridische afdeling bij de gemeenten is georganiseerd. Bij Roermond komen de meldingen binnen bij een Klant Contact Centrum, bij Heerlen neemt de afdeling Administratie en Onderzoek ze aan. De twee gaven ook inzicht in cijfers. Volgens Wim is het aantal aansprakelijkheidsstellingen bijvoorbeeld sinds het jaar 2000 verdubbeld.In het middaggedeelte gingen deelnemers aan de slag met vier cases van aansprakelijkheid, die Cherrie en Marc op basis van de vooraf ingestuurde praktijkvoorbeelden hadden opgesteld. De cases betroffen de thema’s Gladheid, Bermen, Werkzaamheden en Bomen. Bekijk hier de cases.Mocht je naar aanleiding van de bijeenkomst een vraag hebben, stuur dan een e-mail naar info@platformwow.nl.

Bijeenkomst