Terugblik Assetmanagement verbindt Nederland - leren met lef

Assetmanagent speelt een belangrijke rol in de inrichting van ons land. Alleen, wat vandaag niet kon, is morgen achterhaald en wie weet wat overmorgen ons brengt? De wereld om ons heen is voortdurend in beweging. Een integrale benadering is gewenst, maar wat doe je hiermee in je eigen werk als infrabeheerder? 

De netwerkdag van 22 juni 2017 bood een uitdagend programma van workshops, ateliers en lezingen voor professionals in Weg en Water en gaf een verfrissende blik op ons mooie vakgebied Assetmanagement. Door aan het begin van de dag peer learning groups te vormen werd gedurende de dag op een mooie manier invulling gegeven aan het onderling leren, netwerken en het maken van keuzes op onderdelen van assetmanagement. Er was van begin tot einde energie aanwezig.

Visie op de toekomst

De dag startte met een viertal lezingen die, elk vanuit een ander perspectief, een visie op de toekomst gaven: 

 • Beheer in de toekomst, Jenne van der Velde, RWS
 • Nieuwe mobiliteit, Kai Feldkamp, RWS
 • Energietransitie, Jack Doomernik, Stork en Avans Hogeschool
 • Waarde van de infrastructuur, Wijnand Veeneman, Universitair Hoofddocent TU Delft, directeur NG Infra

Assetman -2206-375Workshoprondes

Na de lezingen waren er twee workshoprondes met in totaal 15 verschillende keuzeworkshops. Zeer diverse workshops die de grote variëteit aan aspecten binnen het assetmanagement goed weergaven.

Download de presentaties van de workshops (pdf)

 1. Energietransitie - de toekomst is begonnen - lezing Jack Doornerik (Stork en Avans Hogeschool) 
 2. Inzet van drones als hulpmiddel voor het beheersen van het AM, Arie van Kersen (RWS)
 3. De lange termijn strategie over samenwerken vraagt nu om focus, Marcel van Zutphen (WS Vechtstromen) en Marco Aberkrom (CMS Assetmanagement)
 4. Innovatie en Assetmanagement: Hoe gaat dat samen?, Aris Wittenborg en Katheleen Poels (RHDHV)
 5. Veranderende verbindingen door de energietransitie, Ed Smulders (Interpro advies)
 6. Secure data delen: essentieel voor een veilige en betaalbare toekomst, Manon de Vries, Joni Wolfert, Emma Koster (SIM-CI)
 7. Assetmanagement en duurzaam GWW, Alex Roovers (CMS AM)
 8. iAMPro: Samen leren professioneel (decentraal) beheren, Frank Maurits (gemeente Alphen a/d Rijn) en Marieke van der Bemden (gemeente Zoetermeer)
 9. Assetmanagement voor de gehele buitenruimte, hoe kun je appels met peren vergelijken?, Johan Verlinde en Tony Pipping (gemeente Rotterdam)
 10. Op weg naar een regionale investeringsagenda van gemeenten en waterschap in de afvalwaterketen, Gert Dekker (Ambient)
 11. 100% voorspelbaar onderhoud! Hoe houden we ook in de toekomst onze assets vitaal? en Vitale assets, Gilbert Westdorp en Angelien van Boxtel (RWS)
 12. Faalkans voor ondergrondse leidingnetwerken, Arnoud Drevijn (Spatial Insight)
 13. Beter samenwerken door cultuurverschillen te verbinden, Robert van Grunsven (CMS Assetmanagement)
 14. Blockchain als oplossing voor het delen van gegevens, Louis de Bruijn (IBM)

Kennisdelen -is -meerwaarde -tekening 375Naar huis met kennis(sen)

Aan het einde van de dag konden we naar huis met meer kennis, veel meer kennissen en nog meer inspiratie voor een toekomstbestendig Nederland. Daarnaast hebben we een aantal uitdagingen geformuleerd waarmee we gezamenlijk de reis gaan vervolgen.