Factsheet jaarverslag 2017: Jeugd, jongeren en Young Professionals

Jongeren Young Professional Network

De instroom van jongeren in opleidingen richting weg- en waterbeheer is te laag, terwijl deze organisaties mede door uitstroom van ervaren collega’s behoefte hebben aan nieuwe instroom. Platform WOW probeert jongeren te enthousiasmeren voor beta-opleidingen, specifiek gericht op weg- en waterbeheer. Ook voor de Young Professional heeft het platform aandacht en voor hen organiseert WOW regelmatig activiteiten. Bekijk hieronder wat Platform WOW heeft gedaan op het gebied van het thema Jeugd, Jongeren en Young Professionals en gaat doen in 2018.

De meeste organisaties in weg en waterbeheer zijn erg groot. Het is fijn om een klankbordgroep met gelijkgestemden te hebben. Daarnaast zijn onderwerpen die jongeren aanspreken vaak net iets anders, en zijn jongeren nog wat flexibeler. YPN speelt hier goed op in.

- Bon Bakermans, organisator Young Professional Challenge 2017

De thema’s: Young Professional Network, Ik Onderzoek Wegen / Ik Onderzoek Water en Plakkie Asfalt.

Terug naar het jaarverslag

Eureka!Cup 2016

Terugblik op 2017

Young Professional Network

Het Young Professional Network van WOW is een netwerk voor alle young professionals (tot en met 36 jaar) die werken in een weg- vaarweg- of waterbeheer organisatie. Het YPN biedt een ontmoetingsplek om andere jongeren in het eigen vakgebied te leren kennen en kennis ervaring uit te wisselen. In juni spraken de Young Professionals met Connekt en Jonge Veranderaars over de ‘Future of Mobility’. Op 2 oktober, in de Week van de WOW-factor, startte een groep van 20 jonge professionals vanuit verschillende organisaties met veel passie aan het thema Klimaatadaptatie! Abe Vleeming, Esther Verheijen, Joris Luyt en Jessica Grootveld wonnen de Young Professional Challenge met hun onderwerp ‘Van wegbeheerder naar mobiliteitsbeheerder’ over hun droom van een autovrije toekomst. Op 5 oktober, tijdens de landelijke WOW-dag, gaf het Young Professional Network een workshop ‘Een frisse blik op samenwerken’.

Ik Onderzoek Wegen en Ik Onderzoek Water

Het doel van Ik Onderzoek Wegen en Ik Onderzoek Water is jongeren kennis laten maken met de wereld van wegen en water. Platform WOW startte twee nieuwe samenwerkingen in 2017. De eerste met Stichting Technasium en de ander met de Nederlandse Vereniging voor Onderwijs (NVON) in de Natuurwetenschappen. Een ander mooi initiatief was de SAA-excursie. 30 docenten gingen op excursie naar SAA (Schiphol-Amsterdam-Almere). Een zogenaamde CoCo, Concept Context - docenten ervaren praktijk van weg- en waterbeheerder en nemen dit mee in klaslokaal.

Ik Onderzoek Wegen: via www.ikonderzoekwegen.nl koppelt Platform WOW wegbeheerders aan middelbare scholen. Wegbeheerders formuleren een actuele casus samen met de docent. Scholieren gaan vervolgens aan de slag om het vraagstuk te onderzoeken en een oplossing te ontwerpen. Het resultaat is meestal enthousiasme en inspiratie bij zowel de scholieren als de wegbeheerder. Het bereik van Ik Onderzoek Wegen:

 • 1908 scholieren bezoekers Ikonderzoekwegen.nl waarvan
 • 708 scholieren door 20 opdrachten tussen scholen en wegbeheerders
  en;
 • 1200 scholieren via de Eureka!Cup 2017 (een landelijke wedstrijd).

Timeline

27-01-2017

SAA-excursie. 30 docenten op excursie.

10-05-2017

Eurekacup! finale

09-06-2017

Knappe Waterhoofden wedstrijd

29-08-2017

Stockholm Junior Water Prize waar twee winnaars Knappe Waterhoofdenwaterhoofden Nederland vertegenwoordigden

02-10-2017

YPN - 20 jonge professionals starten met Young Professional Challenge ‘Klimaatadaptatie’

04-10-2017

Ik Onderzoek Water/Wegen - Webinar ‘Nieuwe generatie Weg- en Waterbeheerders’ door Bart Hansma van Socreatie

05-10-2017

Finale Young Professional Challenge

05-10-2017

YPN - workshop ‘Een frisse blik op samenwerken’ door Chris Klunder van Rijkswaterstaat

05-10-2017

Ik Onderzoek Water/Wegen - workshop op WOW-dag ‘Bereik de nieuwe generatie Weg- en Waterbeheerders’ door Bart Hansma van Socreatie

Vooruitblik

Young Professional Network

Voor de Young Professionals staan verschillende bijeenkomsten op de rol. Ook werken Young Professionals mee aan een promotiepakket voor leerlingen Ik Onderzoek Wegen YPN en aan een multidisciplinaire opdracht gericht op hbo-studenten.

Ik Onderzoek Wegen en Ik Onderzoek Water

Platform WOW gaat met zijn nieuwe samenwerkingspartner, Stichting Technasium, in 2018 een convenant opzetten en een testopdracht voor de Technasium Top Award organiseren in het schooljaar 2018/2019, een wedstrijd rond één opdracht op een groot aantal Technasia tegelijk. Het doel: meer scholieren op een krachtigere manier bereiken door gezamenlijk projecten op te starten. Ook in 2018 vinden de wedstrijden EurekeCup! en Knappe Waterhoofden plaats.

Plakkie Asfalt

In 2018 heeft Platform WOW de ambitie om alle vijf de regio’s die het platform telt een lesmiddag te hebben georganiseerd zoals het in Limburg en Utrecht deed.

Eureka!Cup 2017

De Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd die Platform WOW mede organiseert. Ruim 1200 scholieren werkten drie maanden lang aan een opdracht over zelfrijdende auto's. De jury was onder de indruk van de resultaten door de praktische toepasbaarheid van de oplossingen, de gebruikte methodes om verkeerssituaties te simuleren en het enthousiasme van de jongeren voor het wegbeheerdersvraagstuk.

Ik Onderzoek Water: www.ikonderzoekwater.nl biedt havo en vwo scholieren hulp bij het maken van een profielwerkstuk over water. De leerlingen worden begeleid door waterexperts van gemeenten, drinkwaterbedrijven of waterschappen. Platform WOW bereikte:

 • 60 scholieren met Ikonderzoekwater
  waarvan
 • 30 scholieren door 10 opdrachten tussen scholen en waterbeheerders voor een profielwerkstukopdracht
  en
 • 30 scholieren via de Knappe Waterhoofdenwedstrijd

Knappe waterhoofden

Samen met Wetsus, Europees kenniscentrum voor duurzame watertechnologie, organiseerde Platform WOW in 2017 wedstrijd Knappe Waterhoofden. Knappe Waterhoofden is een landelijke wedstrijd voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar (havo/vwo). Voor Platform WOW was het de eerste keer om dit mede te organiseren. De wedstrijd draait om het beste idee op het gebied van waterinnovatie. Natuurlijk is Knappe waterhoofden een leuke en leerzame manier om het werk in de wereld van water onder de aandacht te brengen. 30 scholieren deden mee aan deze wedstrijd. De finalisten, Niels Bouman en Margot Knapen, mochten mee naar de Stockholm Junior Waterprize. Een internationale wedstrijd voor scholieren uit het middelbaar onderwijs. De prijs werd uitgereikt tijdens de World Water Week in Stockholm.

Tweet met video

Plakkie Asfalt

Om kinderen al op een jonge leeftijd enthousiast te maken over wegbeheer ontwikkelde Platform WOW in 2015 (les)materiaal, Plakkie Asfalt. Dit pakket maakte het platform voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 en het bevat verschillende onderwerpen die met wegbeheer te maken hebben. De achterliggende gedachte voor de ontwikkeling van dit materiaal is dat er een groeiend tekort aan jonge, technische medewerkers is bij wegbeheerders. 1.138 bezochten de website van Plakkie Asfalt.

Plakkie