Relevante opleidingen

Relevante opleidingen

Wil je later aan het werk in wegen, verkeer of openbare ruimte om ervoor te zorgen dat Nederland op rolletjes loopt?

Er zijn verschillende studies die je kunt volgen om later aan de slag te gaan bij wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. 

Afbeeldingsresultaat voor nederland verkeer

Civiele Techniek:

Als je met slimme oplossingen onze leefomgeving wilt verbeteren, dan kies je voor een opleiding tot civiel ingenieur. Technisch veelzijdig, maatschappelijk relevant en uitdagend. Werk mee aan het oplossen van de fileproblemen, houdt Nederland droog of wordt het meesterbrein achter een imposant bouwwerk. Civiel ingenieurs maken de wereld veilig, leefbaar en bereikbaar met oplossingen die de verandering in het klimaat en economische situatie het hoofd bieden.

Deze opleiding kun je zowel op HBO als universiteit volgen en heet ook wel 'Built Environment'. 

Ruimtelijke ontwikkeling:

Ruimtelijke ontwikkeling en verwante studies leren je mee te werken in het proces waarbij met een groot aantal spelregels de leefruimte planmatig wordt benut en ingericht. In dit vakgebied hou je rekening met individuele en gemeenschappelijke belangen.

Kortweg: het zo goed mogelijk aan elkaar aanpassen van samenleving en ruimte. Maar ook zaken als milieu en economie spelen een grote rol in de ruimtelijke ordening. 

Deze richting kun je zowel op HBO als universiteit volgen en wordt aangeboden in verschillende variaties zoals 'Ruimtelijke ordening & Planologie', 'Stedenbouwkundig Ontwerpen', 'Mobiliteit', 'Climate Management' en 'Sociale Geografie & Planologie'.

Technische Bestuurskunde

De wereld van wegen en verkeer heeft in grote mate te maken met gevestigde industrieën die overhoop worden gegooid door nieuwe diensten en innovaties. Denk bijvoorbeeld aan de enorme stijging van online bestellingen die ervoor zorgt dat grote steden dichtslibben door de toename van bezorgbusjes. Dit vraagt om nieuwe technische innovaties zoals kleine elektrische voertuigen en dat heeft weer gevolgen voor de distributienetwerken van pakketdiensten. Op deze manier is in de transport en logistiek altijd alles met elkaar verbonden en dat is het gebied waarbinnen de Technisch Bestuurskundige opereert.

Verder leer je toekomstscenario’s berekenen voor grote gebieden zoals de Rotterdamse Haven en Schiphol of de intrede van de zelfrijdende auto. 

Andere voorbeelden waarin de rol van een Technisch Bestuurskundige in dit domein het beste naar voren komt:

  • Een systeem ontwikkelen waarmee het voor eigenaren van goederenschepen makkelijk en betaalbaar wordt om hun schepen over te laten stappen op biobrandstof.
  • Doorontwikkeling en groei van Schiphol realiseren, met in het oog de te bereiken klimaatdoelstellingen van Nederland
  • Het verbeteren van de elektrische laadpaleninfrastructuur
  • De introductie van zelfrijdende auto's in goede banen leiden. 

Technische bestuurskunde kun je zowel op HBO als universiteit volgen.