Ruby Neervoort, Bart Schaub en Hendri Witteveen

In het kader van de Week van de WOW factor hebben Ruby Neervoort (trainée, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Bart Schaub (Adviseur beleid en onderzoek, Hoogheemraadschap van Rijnland Rijnland) en Hendri Witteveen (beleidsadviseur bij de unit Waterbeleid, Waterschap Rijn en IJsel) de Unie van Waterschappen (UvW) bezocht. De middag bestond uit een presentatie over de rol en de taken van de UvW gevolgd door het bijwonen van een debat in de Tweede Kamer.

In de wandelgangen binnen de verschillende waterschappen hoor je heel vaak de term 'Unie van Waterschappen'. Wat de Unie doet en hoe er wordt gewerkt en wat dit nu precies inhoudt weten maar weinig medewerkers bij de waterschappen. Wij allen drie wilden daar wel iets meer over weten. Hoog tijd dus om via een WOW meeloopdag een kijkje in de keuken van de Unie te krijgen.

Ruby, Bart en Hendri

Door Ilona Rodenburg (adviseur publieke zaken) belangbehartiger en aanspreekpunt voor de Tweede Kamer en Livia  van  Helvoort (directieondersteuning), waren we om 12 uur uitgenodigd voor een ontmoeting op het kantoor in Den Haag. Na een korte voorstelronde en prima lunch, kregen we een presentatie over de werkzaamheden van de Unie. Hierna vertrokken we naar de Tweede Kamer. De bedoeling was een aantal debatten over duurzaamheid te volgen en hierover met elkaar van gedachte te wisselen. De waan van de dag maakte dat dit debat werd uitgesteld, mede ook door de commotie in het nieuws over de foto van Volkert van der G.. Minister van der Scheur moest hierover verantwoording afleggen in de Tweede Kamer.

De Unie van Waterschappen heeft verschillende taken. Enerzijds onderhouden de beleidsmedewerkers met de waterschappen andere belangpartijen, anderzijds lopen er korte lijntjes naar het ministerie en de Tweede Kamer. De medewerkers lobbyen en zijn eveneens belangbehartigers. Ook ben je in staat om te netwerken. Het algemeen bestuur bestaat uit de dijkgraven van alle waterschappen en het dagelijks bestuur uit een vertegenwoordiging hiervan. De Unie levert input voor Tweede Kamer vergaderingen en zorgt er vooral voor dat het thema water niet over het hoofd wordt gezien.

Voor ons alledrie was het een leerzame en inspirerende dag. Voordat we aan deze dag begonnen hadden we niet een duidelijk beeld van de dagelijkse bezigheden van medewerkers bij de Unie. Dat beeld hebben we alle drie bijgesteld. In die zin was het zonder meer een geslaagde ontmoeting.