Inge Peters

Inge Peters bij het Havenbedrijf Rotterdam

Op 4 juni vond mijn meeloopdag plaats met de Baggerstaf Havens & Vaarwegen van Havenbedrijf Rotterdam.

Mijn verwachtingen waren enerzijds hoog gespannen, anderzijds wist ik ook totaal niet wat ik moest verwachten. Het Havenbedrijf volg ik al een tijdje op Twitter en ik vind het een van de meest fascinerende bedrijven van Nederland.

's Ochtends werd ik in Barendrecht van de trein gehaald door André van Hassent. We gingen naar het havengebied waar de Baggerstaf zetelt. Ik heb daar kennis gemaakt met de medewerkers van de baggerstaf en het overleg mee mogen maken. Wat me al direct opviel is dat het echt een mannenwereld is.

Inge Peters 1

's Middags ben ik op sleeptouw genomen door Jim Sonnenschein en zijn we met een boot de Botlek op gevaren. We hebben een bezoek gebracht aan een enorm baggerschip (overstappen midden op het water!), een kraanschip, waarbij ik in de cabine mocht klimmen  en ter afsluiting nog een bezoek aan een kleiner baggerschip. Ik vond het onvergetelijk!

Grappig was te merken dat het Havenbedrijf veel samenwerkt met Rijkswaterstaat en dat beide organisaties te maken hebben met het fenomeen 'baggeren'. De verschillen zijn natuurlijk enorm groot: het Havenbedrijf is een commercieel bedrijf, RWS is rijksoverheid en de schaalgrootte is ook enorm verschillend.

De belangrijkste eyeopener voor mij was, dat na gesprekken met de bemanning op de schepen bleek, dat zij daar de hele week op wonen en enorm lange dagen maken. Mijn petje af daarvoor. Ook interessant was dat ook hier alles digitaal gaat, de aansturing via de wal naar het schip, de vakverdeling waar je moet baggeren en de stuurhut staat dan ook helemaal vol met computerschermen.

Inge Peters 2

Of ik daadwerkelijk iets anders doe door de ervaring van vandaag, geen idee. Wel kijk ik met andere ogen naar die hardwerkende mannen die zwaar werk doen en mij super gastvrij hebben ontvangen.

Niet alleen wil ik mijn dank uitbrengen aan platform WOW die deze dag mogelijk maakte, maar nogmaals aan de mannen en de enkele vrouw die ik heb mogen ontmoeten op deze bijzondere dag.

Ik heb enorm genoten van de gastvrijheid en de bijzondere verhalen die ik heb gehoord. Ik ben naar huis gegaan met een mooie luchtfoto van het Havengebied en een prachtige kaart, maar niet in de laatste plaats met een veelheid aan indrukken die ik aan iedereen vertel die het maar wil horen…..

Met hartelijke groet

Inge Peters,

Rijkswaterstaat