Mattijs Wendt - 2013

Rioolbeheer op een hoger plan tillen

Mattijs Wendt is beleidsadviseur bij Aquario watermanagement in Sneek. Hij is uitgewisseld naar de gemeente Uithoorn om het rioolbeheer verder te professionaliseren. We stelden hem een paar vragen.

Waarom wilde je meedoen met een uitwisseling?

"Als beleidsadviseur ben ik gewend om voor verschillende opdrachtgevers te werken. Via mijn vorige werkgever ben ik ook verschillende keren gedetacheerd geweest. Het leuke is dat je veel ervaring opdoet met verschillende soorten organisaties. En daarmee dus ook verschillende manieren van werken, met elke keer net even een andere inhoudelijke insteek. Dit soort ervaringen zijn in mijn ogen altijd leerzaam. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. En bovendien voel ik mij prettig bij een beetje leven in de brouwerij."

Wat ga je precies doen en hoe lang?

"Vanaf augustus tot en met het eind van het jaar ben ik 2 à 3 dagen per week gedetacheerd bij de gemeente Uithoorn. Doel is om het operationeel rioolbeheer verder te professionaliseren en zo het rioolbeheer op een hoger plan te tillen. Het vergroten van het inzicht in het functioneren van het rioleringssysteem is hierbij van groot belang."

 Kun je wat vertellen over je eerste ervaringen?

"De gemeente Uithoorn is een relatief kleine gemeente en dus een overzichtelijke club mensen. Omdat de behoefte tot professionalisering groot is, voelde ik mij al snel een collega. Iedereen is welwillend. Dit werkt erg prettig en draagt bij aan een goed eindresultaat. Ik ga per slot van rekening ook weer een keer weg en dan moeten de eigen mensen het uitvoeren. Goed draagvlak is daarmee dus niet alleen prettig, maar essentieel in dit traject."

Wat kom je halen en wat ga je brengen?

"Wat ik kom halen is een nieuwe werkervaring: naast de inhoud ook vooral bezig zijn met de (werk)processen rondom rioolbeheer. Ik kan wel wat adviseren, maar in dit traject is het vooral van belang dat de neuzen ook dezelfde kant op komen te staan.

Wat ik hier vooral kan brengen is kennis en ervaring. Vanuit Aquario (rioolbeheerbedrijf met de focus op professioneel beheer) neem ik veel praktische/technische kennis mee. Ik merk dat dit bij de gemeente soms ontbreekt. Het wegzetten van projecten bij ingenieursbureaus ondervangt dit probleem voor een deel, maar daarmee is de kennis nog niet binnen de organisatie vastgelegd. Ik hoop dat ik daar op deze manier wel een bijdrage aan kan leveren."

Mattijs Wendt