June de Rijke - 2017

Van welke organisatie kom je?

Van de Unie van Waterschappen, ik werk daar nu zes jaar als secretaresse.

Waar loop je mee en waar hou je je mee bezig?

Ik ben tot en met november 2017 voor 16 uur in de week gedetacheerd bij platform WOW. Ik houd me bezig met voorbereidingen voor de week van de WOW factor en de Meeloopdagen. Verder onderhoud ik contacten en maak ik opdrachtbevestigingen. Soms help ik met dingen voor de website. Vooral ondersteuning van het team dus.

June de RijkeHoe kwam je op de uitwisseling?

Ik heb er niet bewust voor gekozen maar het kwam op mijn pad. Het leek mij heel interessant om ergens te werken waar het compleet anders is en waar je in aanraking komt met projecten. Ook was het mijn bedoeling om verder te komen met betrekking tot mijn opleiding Secretaresse projectondersteuner.

Wat is je ervaring tot nu toe?

Het takenpakket is heel afwisselend. Dat vind ik heel leuk, net als het werken bij een heel andere organisatie. De organisatie valt onder de overheid, maar zit anders in elkaar. De dynamiek is heel anders. Ik vind het heel inspirerend hoe weg- en waterbeheerders met elkaar samenwerken. Ook de nieuwe contacten, vooral met de secretaresses van de waterschappen, zijn een voordeel voor later. Werken voor wegen is daarnaast erg interessant. In eerste instantie had ik hier weinig affiniteit mee, maar het blijkt heel interessant en boeiend te zijn.

Waarom is uitwisseling volgens jou belangrijk?

Een uitwisseling voor langere periode is volgens mij gunstig omdat je meer mee krijgt en rijkere ervaringen opdoet. Je leert echt hoe ze de dingen (soms anders) aanpakken. Bij WOW krijg ik inzicht in hoe de programmamanagers organisaties bij elkaar brengen. Ook ga je dieper in op zaken. Uiteindelijk ontwikkel je meer waardering voor de nieuwe en je eigen organisatie.

Wat kom jij specifiek halen en brengen?

Ik breng ondersteuning en overzichtelijkheid in de reguliere werkzaamheden zodat zaken goed en soepel verlopen. Maar eigenlijk haal ik er meer uit dan dat ik inbreng. Ik kom mijn horizon verbreden op het gebied van verbinden, samenbrengen en zoeken naar de raakvlakken van personen.

Wil je nog wat kwijt over de organisatie waar je nu werkt?

Platform WOW bestaat dit jaar tien jaar. Het is mooi om te zien hoe ver het team is gekomen in tien jaar en dat alles zo goed loopt. WOW is heel goed in het verbinden van partijen met verschillende belangen en weet voor iedereen iets te bieden. Daar kan ik veel van leren.

Heb je nog tips voor collega's die aan een langdurige uitwisseling mee willen doen?

Doen! Het is heel leerzaam. Maar zorg wel dat je voldoende ruimte in je leven hebt om pieken in werkzaamheden op te vangen. Ik werk nu voor meerdere opdrachtgevers tegelijk en soms moet je voor iedereen op hetzelfde moment pieken. Dan is het handig als je wat speling hebt.