Else Langbroek - 2014

Else kijkt bij waterschap Aa en Maas

Van augustus tot en met december 2014 werkt Else Langbroek een dag per week bij waterschap Aa en Maas. 'Normaal' werkt ze bij Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. We stelden haar een paar vragen.

Else Langbroek

Waarom wilde je meedoen met een uitwisseling?

Bij mijn waterschap (de Stichtse Rijnlanden) heb ik het - na veel getrek en geduw- voor elkaar gekregen dat we zowel intern als extern job rotation kunnen doen. Behalve dat ik veel zin had om ergens anders eens rond te kijken, vind ik ook dat ik als voorvechter van job rotation zelf ook een uitwisseling moest gaan doen.

Wat ga je precies doen en hoe lang?

Ik werk een dag in de week bij waterschap Aa en Maas. Daar werk ik aan een heel tof project, een burgerinitiatief voor een decentrale zuivering. Een aantal toekomstige bewoners van een nieuwbouwwijk bij Rosmalen heeft het plan opgevat om in hun nieuwe wijk een living machine neer te zetten. Dat is een rioolwaterzuivering in de vorm van een kas, waarbij de wortels zorgen voor een habitat voor een rijke bacteriecultuur. Vanuit Aa en Maas spring ik in op dit initiatief. De technisch-inhoudelijke vragen bespreek ik met mijn collega's en ik draai mee in het proces met de initiatiefnemers en de gemeente. Dat is onwijs leuk, laatst zaten we samen in het café plannen te maken. Het is ook heel erg zoeken naar hoe we het project samen vormgeven.

Kun je wat vertellen over je eerste ervaringen?

Het is heel verfrissend om bij een andere organisatie te werken. En het is tegelijk vertrouwd, omdat ik het waterschapswerk goed ken. Ik word bij Aa en Maas heel hartelijk ontvangen en mensen zijn oprecht nieuwsgierig naar wat ik kom doen en waarom. Ik heb ook al wat lijntjes kunnen leggen tussen collega's, wat volgens mij altijd handig is. Het grappigste is dat ik eigenlijk binnen twee dagen het gevoel had dat ik ingewerkt was; dat had ik vooraf niet bedacht.

Wat valt je op bij je 'nieuwe' organisatie?

Het valt me op dat door de organisatiestructuur bij Aa en Maas de waterketen veel meer deel uitmaakt van het zuiveringswerk dan bij ons. Ook opvallend: de innovatoren hebben bij Aa en Maas een echte eigen taak en eigen budget, dat zou bij ons ook wel mooi zijn.
Verder valt me op dat er ook veel overeenkomsten zijn tussen de twee waterschappen.

Wat kom je halen en wat ga je brengen?

Ik haal vooral inzichten in hoe Aa en Maas het innovatieproces heeft georganiseerd, en op persoonlijk vlak vind ik het ook leerzaam om mee te maken hoe een andere organisatie met soms dezelfde en soms juist andere vraagstukken. Ik kom ook iemand van Aa en Maas halen die een tijdje bij Stichtse Rijnlanden komt werken, daar zijn we nu mee bezig.
Ik breng mijn energie en denk/daadkracht en hoop daarmee het project waar ik aan werk een stapje verder te brengen.
Als de uitwisseling straks voorbij is hebben we denk ik ook de band tussen Aa en Maas en Stichtse Rijnlanden versterkt.

Heb je nog tips voor collega's die willen meedoen met een uitwisseling?

Ja! Ga het vooral doen. Zorg er wel voor dat iemand je vervangt op de plek die je tijdelijk achterlaat of dat je je werk daar goed afbakent. Een uitwisseling geeft je veel energie, maar als je 'gewone' werk ook doorgaat is dat wel pittig.