Informatie Dutch Junior Water Prize voor experts

Ducth Junior Water Prize

In Nederland hebben we ze hard nodig: waterprofessionals. Ontwikkelingen als klimaatverandering en een tekort aan drinkwater maakt dat onze behoefte in de toekomst alleen maar groeit. Het enthousiasmeren van jongeren voor een studie of baan begint al vroeg. Platform WOW en Wetsus organiseren daarom elk jaar Dutch Junior Water Prize, een nationale wedstrijd. Dutch Junior Water Prize draait om het meest innovatieve idee voor waterproblematiek.

Aanmelden Knappe Waterhoofden

Doe mee en begeleid jonge talenten

Ben jij een waterexpert of professional in de watersector? Heb jij een hart voor water en lijkt het je leuk om scholieren te enthousiasmeren voor een toekomst in water? Meld je dan aan als expert voor Dutch Junior Water Prize en begeleid een groepje middelbare scholieren bij hun deelname aan de wedstrijd. Scholieren van 15 tot en met 19 jaar worden door Dutch Junior Water Prize uitgedaagd innovatieve oplossingen te bedenken voor actuele watervraagstukken. Dit kan door middel van een (profiel)werkstuk, meesterproef of een praktische opdracht. 

Het kan bijvoorbeeld gaan om het bedenken van een innovatieve oplossing waardoor miljoenen mensen van drinkwater kunnen worden voorzien, de gevolgen van de klimaatverandering op de waterhuishouding, of de manier waarop zout water eenvoudig zoet gemaakt kan worden. Technische, economische en sociale onderwerpen kunnen daarbij worden belicht. 

Aanmelden als coach of andere ideeën

Ben je enthousiast over de wedstrijd en wil je een groep coachen? Of heb je een ander leuk idee om scholieren te enthousiasmeren voor de wedstrijd en het vakgebied? Stuur dan een e-mail met daarin een omschrijving van je belangstelling, je naam, je organisatie, je telefoonnummer, je functie en je expertise naar info@dutchjuniorwaterprize.nl.

Wil je aan de slag met internationale watervraagstukken? Kijk dan op de pagina van het Netherlands Water Partnership, een organisatie die de Nederlandse watersector ondersteunt bij export en internationale samenwerking.

Winnaar gaat naar Stockholm Junior Water Prize

Elk jaar rond april / mei vindt de finale van Dutch Junior Water Prize plaats, waarin een selectie van de deelnemers zijn of haar profielwerkstuk of meesterproef mag pitchen aan een vakkundige jury. De winnaar van Dutch Junior Water Prize neemt namens Nederland vervolgens deel aan de Stockholm Junior Water Prize, een internationale wedstrijd voor scholieren uit het middelbaar onderwijs. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens de World Water Week, een groot congres in Zweden waar waterprofessionals uit de hele wereld aanwezig zijn. 

Winnaars Knappe Waterhoofden 2015Hoe werkt de coaching?

Om scholieren tijdens de Dutch Junior Water Prize te begeleiden zijn wij continu op zoek naar professionals uit de watersector die hun enthousiasme voor de sector willen overdragen aan scholieren. Als je je hiervoor aanmeldt, krijg je een groepje van 2-3 scholieren toegewezen dat aan een (profiel)werkstuk of meesterproef werkt over een wateronderwerp binnen jouw expertise. Afhankelijk van de afstand kan je het groepje te woord staan via Skype, e-mail, telefoon en natuurlijk tijdens een persoonlijke afspraak.