Dutch Junior Water Prize

Dutch Junior Water Prize

Dutch Junior Water Prize is een nationale wedstrijd voor scholieren tussen de 15 en 19 jaar en draait om het beste idee voor waterinnovatie. De winnaar mag meedoen aan de Stockholm Junior Water Prize in Zweden! Je kunt aan de wedstrijd meedoen met je profielwerkstuk of een meesterproef.

Als scholier kun je ondersteuning krijgen van een waterexpert.

Dutch Junior Water Prize is een initiatief van Platform WOW en Wetsus. We hopen met deze prijs natuurlijk op mooie waterinnovaties maar willen ook jongeren interesseren in een carrière in water. De Dutch Junior Water Prize heette eerst de Knappe Waterhoofden.

Je kunt contact met ons opnemen via het mailadres info@dutchjuniorwaterprize.nl.

Hoe doe je mee?

Kun jij verzinnen hoe je een miljoen mensen van drinkwater kan voorzien, hoe water op een nieuwe manier gezuiverd kan worden of hoe je zout water op een eenvoudige en duurzame manier zoet maakt? Heb jij frisse ideeën over de actuele waterproblematiek? Doe dan mee aan de Dutch Junior Water Prize en maak kans op een ticket naar Zweden!

Stap 1: je meldt je aan. De inschrijving voor 2019 is inmiddels gesloten. Lucas Timmerman en Thomas Velders van het RSG Lingecollege in Tiel hebben dit jaar de Dutch Junior Water Prize gewonnen! Zij gaan in augustus de Nederlandse eer verdedigen bij de Stockholm Junior Water Prize in Zweden. 

Ben je nog niet begonnen aan je werkstuk maar heb je wel een goed idee? Geef dit dan door op het aanmeldformulier, wie weet kunnen wij jou verder helpen bij het maken van je werkstuk!

Heb jij al eerder met een mooi werkstuk meegedaan aan een wedstrijd, bijvoorbeeld de Imagine Scholierencompetitie of bij Ikonderzoekwater? Dan mag je met datzelfde werkstuk ook deelnemen aan de Dutch Junior Water Prize!

Het onderwerp moet een waterinnovatie zijn en dat kan om technische, economische en/of sociale aspecten gaan.

Stap 2: Je levert je profielwerkstuk of meesterproef in. Hoe de competitie verder loopt verschilt per jaar. In 2019 moest je voor 1 april een filmpje insturen met een korte presentatie van je idee. Een jury kijkt hiernaar en beslist wie de prijs wint. Je wint op basis van je werkstuk, niet op basis van de kwaliteit van je filmpje. Volgend jaar kan de procedure weer anders zijn bijvoorbeeld met een live presentatie zoals in 2018. 

Spelregels en deadlines: 

  • Technische ondersteuning bij je project vanuit een bedrijf, universiteit of andere externe partij is toegestaan, als je dit vermeldt in je werkstuk.
  • Je mag alleen of samen met een groepje (max. 3) deelnemen.
  • Stuur je werkstuk in voor de deadline via mailadres info@dutchjuniorwaterprize.nl.
  • De winnaar krijgt van ons een pitchtraining om het idee in Stockholm te presenteren

De prijs

Met jouw werkstuk maak je kans op een reis naar de World Water Week, een groot congres in Zweden waar waterprofessionals uit de hele wereld aanwezig zijn. De winnaar van Dutch Junior Water Prize gaat namelijk bij de Stockholm Junior Water Prize de eer van ons land verdedigen en maakt daarmee kans op een mooie studiebeurs. De Stockholm Junior Water Prize is een internationale wedstrijd voor scholieren uit het middelbaar onderwijs tijdens de World Water Week. Het is een mooie kans om kroonprinses Victoria van Zweden ontmoeten en tegelijkertijd de wereld verbeteren!

Meer dan 60 deelnemers uit 30 landen doen hieraan mee en ze verblijven samen in een hotel. Vanuit Nederland gaat er iemand van Wetsus met de winnaar(s) mee.  

Op de website van de internationale wedstrijd staat een leuk interview met de Nederlandse deelneemster Centaine Du Toy van Hees dat je een idee geeft van de wedstrijd en je verblijf in Zweden. 

 

 

Waterexperts gezocht als coach

Ben jij een waterexpert of professional in de watersector? Heb jij een hart voor water en lijkt het je leuk om scholieren te enthousiasmeren voor een toekomst in water? Meld je dan aan als expert voor Dutch Junior Water Prize en begeleid een groepje middelbare scholieren bij hun deelname aan de wedstrijd.

Als je je hiervoor aanmeldt, krijg je een groepje van 2-3 scholieren toegewezen dat aan een (profiel)werkstuk of meesterproef werkt over een wateronderwerp binnen jouw expertise. Afhankelijk van de afstand kan je het groepje te woord staan via Skype, e-mail, telefoon en natuurlijk tijdens een persoonlijke afspraak.

Aanmelden als coach of andere ideeën

Ben je enthousiast over de wedstrijd en wil je een groep coachen? Of heb je een ander leuk idee om scholieren te enthousiasmeren voor de wedstrijd en het vakgebied? Stuur dan een e-mail met daarin een omschrijving van je belangstelling, je naam, je organisatie, je telefoonnummer, je functie en je expertise naar info@dutchjuniorwaterprize.nl.