Dutch Junior Water Prize

Dutch Junior Water Prize

Nederland loopt voorop als het gaat om waterveiligheid, kijk maar naar alle dijken en dammen in ons land! Maar voor lang niet alle zaken in Nederland en de rest van de wereld is het slimste idee gevonden. Heb jij frisse ideeën over de actuele waterproblematiek? Doe dan op 12 april 2019 mee aan Dutch Junior Water Prize en maak kans op een ticket naar Zweden!

 

Aanmelden Knappe Waterhoofden

Wat is de Dutch Junior Water Prize?

Dutch Junior Water Prize is een nationale wedstrijd voor scholieren tussen de 15 en 19 jaar. Deze wedstrijd draait om het beste idee voor waterinnovatie en is de voorronde in Nederland voor de Stockholm Junior Water Prize. Deze prestigieuze internationale prijs wordt uitgereikt tijdens de World Water Week. Dutch Junior Water Prize is een initiatief van Platform WOW en Wetsus.

In de DJWP flyer lees je er meer over.

Heb je een leuk idee of een vraag? Neem contact op met info@dutchjuniorwaterprize.nl.

We noemden de Dutch Junior Water Prize eerst de Knappe Waterhoofden.

Wie mag er meedoen?

Zit jij op de middelbare school, ben je tussen de 15 en 19 jaar en heb je een goed idee voor waterinnovatie? Dan kun je meedoen aan Dutch Junior Water Prize!

De finale vindt plaats op 12 april 2019! Een idee krijgen hoe deze eruit ziet, kijk naar de finale van 2018. Op de website van de internationale wedstrijd staat een leuk interview met de Nederlandse deelneemster Centaine Du Toy van Hees.

Weet je genoeg en wil je graag meedoen, meld je dan aan! Aanmelden voor 2019. Stuur je (profiel)werkstuk of meesterproef over water in (maximaal 20 pagina’s). Technische ondersteuning bij je project vanuit een bedrijf, universiteit of andere externe partij is toegestaan, als je dit vermeldt in je werkstuk. Bij het aanmelden vragen we je om een docent of begeleider op te geven. 

Komt bij de finale jouw (profiel)werkstuk of meesterproef als beste uit de bus? Dan ga je naar de World Water Week in Zweden om mee te doen aan de Stockholm Junior Water Prize! Leuk voor je CV.

Waarom zijn waterprojecten belangrijk?

Wanneer er ergens te veel aan water is heb je al snel wateroverlast. Bijvoorbeeld wanneer er overstromingen zijn door slechte waterkeringen of waterafvoer.
De aanwezigheid van voldoende water is in veel delen van de wereld niet vanzelfsprekend. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan 2 miljard mensen op aarde geen toegang heeft tot veilig drinkwater?

Deze zaken moeten worden aangepakt! Alleen slimme ideeën en technieken kunnen aan deze uitdagingen het hoofd bieden en de toekomst veilig stellen. Nederlanders hebben op dit gebied een naam hoog te houden. 

 

Wat doet een waterbeheerder?

Beheerders van water en vaarwegen gaan over veiligheid, kwaliteit en kwantiteit van water en over vlot, veilig en betrouwbaar vervoer over water. Beheerders zijn het rijk, provincies, gemeenten, havenbedrijven, drinkwaterbedrijven en waterschappen. Nederland is een ‘lappendeken' van beheer-gebieden.

Net als in Nederland werken experts uit het buitenland samen met het onderwijs om innovatieve oplossingen te bedenken. Zo wordt bijvoorbeeld elk jaar tijdens de World Water Week de Stockholm Junior Water Prize georganiseerd, een internationale prijs waar de winnaar van Dutch Junior Water Prize ook kans op maakt.