YPN bezoekt grootste wegenbouwproject

16 februari 2016

YPN op excursie naar SAA

Het Young Professional Network van platform WOW (YPN) is het nieuwe jaar goed gestart met een excursie naar het grootste wegenbouwproject van Nederland van de komende 10 jaar!

Op vrijdag 29 januari waren de jongeren te gast bij het project Schiphol – Amsterdam – Almere (SAA). Dit megaproject omvat de verbreding en het stroomlijnen van diverse snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere. Dat gaat om 63 kilometer autosnelweg, waaronder de A1, A6, A9 en A10, de aanleg van twee tunnels, de aanleg van twee grote bruggen, de aanleg van het breedste aquaduct van Europa, de aanpassing van vijf knooppunten en de aanpassing van circa 100 kunstwerken. Kortom; er was genoeg om te zien en te beleven!

De dag begon op het districtskantoor van Rijkwaterstaat West-Nederland Noord waar ook de bouwkeet van het programmabureau SAA staat. Hier werd de dag afgetrapt met een tweetal interactieve workshops om het jaar goed te beginnen:

Workshop 1: ‘Pak je kans’

“Kansen liggen overal, je moet ze alleen wel kunnen zien en oppakken.” Tijdens deze workshop hebben de young professionals geleerd hoe ander gedrag tot een fundamenteel andere uitkomst kan leiden, dan die je voorheen voor mogelijk hield. Door te leren over de kracht van het anders doen en de creativiteit van de groep te benutten.

Workshop 2: ‘Je jaar creëren’

‘Weten wat voor jou werkelijk belangrijk is en op basis daarvan elkaar dag opnieuw keuzes maken, daarmee behaal je de resultaten die je niet had kunnen bedenken’. Met deze uitdagende workshop zijn de jongeren aan de slag gegaan om bij zichzelf te raden te gaan waar ze het aankomend jaar hun focus en energie op moeten zetten om het jaar zo succesvol mogelijk te maken.

Na de gezellige lunch zijn we onder begeleiding van een oud medewerker van Rijkswaterstaat met de bus langs meerdere deelprojecten van SAA gereden.

Als eerste stop namen ze een kijkje bij het in aanbouw zijnde Aquaduct Muiden. Bij Muiden wordt er gebouwd aan het breedste aquaduct van Europa: 65 meter breed en circa 620 meter lang, met totaal 12 rijstroken.

De indrukwekkende Spoorbrug Muiden was stop nummer twee waarbij de focus vooral op de grootte van het kunstwerk lag en wat het verplaatsen van deze spoorbrug naar zijn definitieve locatie voor mega onderneming is welke in het voorjaar al gaat plaatsvinden.

Als laatste stop was de nieuwe brug A’dam-Rijnkanaal aan de beurt. Waarbij in hoge snelheid (4 a 5 meter per week)van beide kanten van het kanaal vanaf hamerstukken naar elkaar toe, en naar de kant gewerkt wordt. Een knap staaltje evenwichtswerk waarin een wel geolied team de succesfactor blijkt te zijn.

Bij al deze projecten blijkt dat ze ver voor de geplande opleverdatum beschikbaar zullen zijn. Een prestatie op zich gezien de grote van het totale programma en de afzonderlijke projecten daarbinnen, die allemaal weer uniek in hun soort zijn.

De nieuwjaarsbijeenkomst van het YPN stond in het teken om van 2016 een succesvol jaar te maken; persoonlijk en professioneel. Door gericht bij jezelf te raden te gaan wat jij zelf van je jaar kan maken en door immense infrastructurele projecten te bekijken dievoor een groot gedeelte al dit jaar opgeleverd gaan worden, ver voor de streefdatum.

De volgende bijeenkomst van het YPN is op vrijdag 27 mei; samen met Jong Waternet zullen we een dag organiseren waarbij de focus op water zal liggen!