WOW-netwerkdiner

08 oktober 2018

Netwerkdiner feestelijke afsluiting Week van de WOW-factor

Ook dit jaar organiseerde Platform WOW in de week van de WOW-factor een netwerkdiner. Zo’n vijftig bezoekers kwamen samen bij restaurant Instock in Utrecht, een restaurant dat eten redt van verspilling. Een uitgelezen kans voor bestuurders en managers uit de weg- en waterbeheerderssector om op een ontspannen manier samen te komen en inspiratie op te doen. Die inspiratie kwam dit keer, naast gesprekken met elkaar van Frederique Praasterink en Tom Kniesmeijer. Dit jaar kregen de winnaars van de Young Professional Challenge de kans om hun pitch tijdens het Netwerkdiner te doen. 

Week van de WOW-factor

Jaap Slootmaker, plaatsvervangend directeur-generaal van Rijkswaterstaat opende het diner met de woorden: “Ik ben aangenaam verrast hoe we de afgelopen tien jaar steeds meer gaan samenwerken, we leren elkaar beter kennen, investeren meer in elkaar, vertrouwen elkaar steeds meer en kijken over netwerken heen als een groot samenhangend geheel. Daarom is het zo mooi om de week van de WOW-factor af te sluiten met dit netwerkdiner.”

Young Professional Challenge

Het thema dit jaar: Toekomstbestendig maken van infrastructuur. Drie criteria: snel toepasbaar, vernieuwend, overdraagbaar. Kortom: een wow-effect. De winnaars waren de bedenkers van MoMuBo (Modulaire Multifunctionele Bouwstenen) en het team Glass tube kreeg de publieksprijs. MoMuBa zet materiaal dat waarde verloren had weer in voor nieuwe toepassingen: herbruikbare bouwstenen a la LEGO gemaakt van afval. Een kinderlijk eenvoudige oplossing. De winnaars kregen ieder 1.500 euro voor een opleiding als prijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over het kleine land dat de wereld voedt en water…

Twee korte lezingen waren te beluisteren tijdens het netwerkdiner. De eerste nam Frederike Praasterink, lecture Future Food Systems, voor haar rekening. Ze startte haar presentatie met: “This tiny country feeds the world.” Nederland is de tweede exporterende natie in de wereld. Die positie kon Nederland bereiken door coöperatieve samenwerking en hoge technische ontwikkeling. Maar 1 op de 3 wereldburgers lijdt aan ondervoeding. Wat is nu de relatie tussen landbouw en water? Frederike: “70 procent van het (zoete) water gebruiken wij voor landbouw wereldwijd. Waterconsumptie gaat door de stijging van de wereldbevolking met 15 procent stijgen. Als je dan kijkt naar het voedsel dat verspild wordt: een derde van het voedsel verspillen wij. Als voedselverspilling een land was dan was het op drie na het grootste land. “Als we kijken naar oplossingen dan moeten we het voedselsysteem transformeren. Duurzamer eten, meer plantaardige voeding en eiwitten. We moeten ook in deze branche slimmer samenwerken om systemisch te veranderen. We moeten het agro voedselsysteem van slecht naar netto positief ontwikkelen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Platform WOW als bindweefsel

Tom Kniesmeijer, toekomstpsyscholoog en schrijver van de Trendrede, was de tweede spreker tussen de gangen door. Tom zette de aanwezigen aan tot denken onder andere over het ‘ik in het wij en het wij in het ik”. Tom: “Als je naar het nieuws kijkt, dan lijkt het soms alsof we in een samenloze leving aanbeland zijn. Iedereen, elk individu en elk bedrijf, volgt zijn individuele lijn. Vrijheid, noemen we dat. De beperkingen die de gezamenlijkheid oplevert geldt alleen voor de anderen. Jij moet respect voor mij hebben, maar ik moet vooral mijn gang kunnen gaan en gezamenlijke afspraken mogen mij niet afremmen. Het ik gaat boven het wij en in steeds meer wij willen of kunnen we onszelf niet herkennen. Mag het dan ook weg? Wat wil je behouden? Die houding van een ik zonder veel wij heeft gevolgen. We zien dat steeds nadrukkelijker.” Tom gaf aan dat juist ‘bindweefsel’ als dat van een platform als Platform WOW belangrijk is. Het gaat erom mensen samen te brengen om gezamenlijke betekenis te vinden. Tom praat ook niet over medewerkers in een organisatie, maar samenwerkers. Zo blijkt Platform WOW, met al zijn doelen en activiteiten, een toekomstbestendig platform te zijn.