WOW-dag 2017: de kracht van WOW dat zijn wij samen

09 oktober 2017

Op 5 oktober vond de landelijke WOW-dag plaats en tevens de viering van de tiende verjaardag van Platform WOW! Een dag vol activiteiten met uiteenlopende onderwerpen en voldoende gelegenheden om met elkaar in contact te komen. Na een stormachtige heenreis vulde De Doelen zich al snel met (vaar)weg- en waterbeheerders uit het hele land. 

De presentaties van de workshops vind je hier.

Sfeerimpressie

De dag zat vol energie, dat zie en hoor je terug in deze video. 

Dagvoorzitter Kim Coppes

Kim Coppes trapte af in de grote zaal: ‘Waar komen jullie allemaal vandaan?’ en 'Wie behoort tot de zogenaamde groep Jongeren?'. De sfeer zat er gelijk goed in. Kim nam ons de hele dag enthousiast mee door de onderdelen: het plenaire gedeelte met toespraken van Kees Vonk, Jan Peter Balkenende en Theo van de Gazelle, de workshops met als topper de college tours, de uitreiking van de WOW-prijs en de ontknoping van de Young Professional Challenge.  

Kees Vonk stond aan de wieg van Platform WOW

Kees Vonk (Waterschap Rivierenland) is bestuurslid Water en stond aan de wieg van de oprichting van Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders (2007) en Water Ontmoet Water (2010). Een uitermate geschikte persoon om ons mee te voeren langs de mijlpalen van Platform WOW. Hij gaf het publiek mee dat het belangrijk is ons niet te verliezen in organisatiestructuren. "Probeer nieuwe dingen uit om zo samen het werk verder te brengen. Elkaar ontmoeten en verbinden zijn voor mij kernbegrippen”, lichtte Kees toe. "Met de landelijke WOW-dag, maar ook met de regio-bijeenkomsten weten we elkaar te vinden. Daarnaast staan belangrijke thema’s op de agenda. We moeten agressie en geweld samen een halt toeroepen en we moeten meer gezamenlijk doen voor weg en water, ook voor de jeugd”, aldus Kees. Een grote wens van Kees voor WOW: “een WOW-bestuur van jongeren, die over dezelfde onderwerpen nadenken als wij”.

Amsterdam Rainproof winnaar WOW-prijs 2017

Vervolgens stond de uitreiking van de WOW-prijs 2017 op het programma. De afgelopen weken waren spannend voor de drie genomineerden: Moving Traffic A20 Rotterdam, Amsterdam Rainproof en Meer waarde halen uit woekerende (water)planten. Per project werden filmpjes getoond en werden de projecten beschreven. Uiteindelijk werd de winnaar bekend gemaakt: Amsterdam Rainproof! Lees hun reactie op het winnen van de WOW-prijs.

Workshops en college tours

Een groot onderdeel van de dag bestond uit workshops. In totaal konden deelnemers kiezen uit 35 workshops (ga naar de presentaties en verslagen), uiteenlopend van Smart Mobility, Smart Shipping en overbelading tot drone inspecties, assetmanagement en de Omgevingswet. Een speciaal nieuw onderdeel maakte veel mensen nieuwsgierig: de college tours. Kim Coppes nam het publiek aan de hand van scherpe vragen, grappige filmpjes en persoonlijke boodschappen mee in de wereld van Eric Diepstraten (Rijkswaterstaat), Chris de Vries (Provincie Noord-Holland) en Kees Vonk (Waterschap Rivierenland) en hun grootste interesses: Duurzaamheid en Innovatie, Smart Mobility en natuurlijk Platform WOW! Bekijk hier de terugblikken en presentaties van de workshops en college tours. 

Ontknoping Young Professional Challenge

Rond half 4 vond de bekendmaking van de winnaars van de Young Professional Challenge plaats. Vier volle dagen lang hebben bijna twintig jongeren zich aan de hand van workshops, sessies en excursies verdiept in het thema klimaatadaptatie. De centrale vraagstelling was: Hoe kunnen wij met ons werk zorgen dat de aarde niet ten onder gaat aan de gevolgen van klimaatverandering?

Jessica Grootveld (Vewin), Joris Luyt (Provincie Noord-Holland), Esther Verheijen (Waternet) en Abe Vleeming (provincie Utrecht) wonnen de prijs! Ze hielden nog een keer hun winnende pitch: Van wegbeheerder naar mobiliteitsbeheerder: de weg naar een autovrije toekomst. Bekijk het verslag van de Young Professional Challenge en de pitches

Jan Peter Balkenende 

De volgende spreker zat al klaar: Jan Peter Balkenende. Met een goede mix van humor en serieuze zaken nam Jan Peter de zaal mee in zijn ervaring met klimaatverandering. Ten eerste sprak Jan Peter over duurzaamheid, waarbij hij aandacht vroeg voor de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties.  “Het is niet meer business als usual, je moet de wil hebben om het anders te doen. Ook innovatie is belangrijk. Start-ups zijn bijvoorbeeld zo interessant omdat ze zaken op een andere manier aanpakken en omdat ze energie geven." Jan Peter nam ook een moment om de jongeren in de zaal te prijzen. “We weten wat er weggaat, maar niet wat er terugkomt. Dat is een punt van aandacht”. Ook hier was ruimte voor een gezonde dosis humor en zelfspot: “Ik feliciteer de Young Professionals namens al mijn kabinetten!”

Theo van de Gazelle sluit af

Na het verhaal van Jan Peter vulde de zaal zich met het lievelingslied van de volgende spreker: Theo van de Gazelle, voorzitter van Water Ontmoet Water. “In de afgelopen tien jaar is gebleken (en nog steeds) dat we door het bundelen van onze vakkennis en ons enthousiasme in staat zijn samen grote dingen te kunnen neerzetten. Op het gebied van innovatie, duurzaamheid, klimaat, het betrekken van de jeugd en alle andere thema's waar wij ons als beheerders mee bezighouden”. Theo zijn oproep is dan ook: “Doe mee en zorg dat je aangehaakt blijft!”.

Namens het team van Platform WOW bedankte Theo programmamanagers Ariea Vermeulen (weg) en Kim Hofhuis (water) voor hun jarenlange inzet en enthousiasme. Hij sloot af met een treffende conclusie: "De kracht van WOW, dat zijn wij samen."

Feest

We bedanken alle deelnemers, mede-organisatoren, sprekers, de dagvoorzitster, workshopgevers, standhouders, levende bank en belbutlers voor hun toevoeging aan deze WOW-dag. Door jullie allen is dag een waar feest geworden. We sloten de dag zowel letterlijk als figuurlijk af met een zonnetje!

 

WOW-doeboek

WOW-doeboek

Alle bezoekers van de WOW-dag 2017 kregen een mooi cadeau vanwege ons 10 jarig bestaan: het Doeboek Doe mee! Met tien prikkelende uitdagingen voor weg- en waterbeheerders, interviews, een samenwerkingsspel, smakelijke recepten, uitnodigende fiets- en wandelroutes, kleurplaten en nog veel meer. Natuurlijk hebben jullie met gemak alle puzzels al gemaakt. Als je toch je antwoorden wil toetsen dan kan dat hier.