Winnaar Knappe Waterhoofden naar Stockholm

23 augustus 2018

Centaine Du Toy van Hees maakt zich klaar voor haar vertrek richting de Stockholm Junior Water Prize in Zweden. Centaine won eerder dit jaar de Knappe Waterhoofden finale met haar project Blue Battery. In Stockholm zal zij Nederland vertegenwoordigen en de internationale strijd aangaan met 35 andere landen. De Zweedse kroonprinses gaat de prijs uitreiken aan de winnaar.

Blue Battery

De 18-jarige Centaine zal op zondag 26 augustus de internationale jury moeten overtuigen over de Blue Battery, een duurzaam alternatief voor nu nog vaak giftige en milieubelastende accu’s. Ze onderzocht welk zelfgemaakt bipolair membraan (BPM) het meest geschikt is om in deze zuur-base-zoutbrandstofstack te gebruiken. Haar conclusie: een zelfgemaakt BPM waarbij de katalysator ex situ is aangebracht, functioneert zowel op praktisch gebied als op gebied van prestatie het beste en is daarom het meest geschikt.

De prestigieuze Stockholm Junior Water Prize wordt georganiseerd tijdens de World Water Week van 26 tot en met 31 augustus 2018 in Zweden. Een enorme eer en uitdaging om namens een van de ruim 35 landen een pitch te houden voor onder andere de Zweedse kroonprinses. “Ik vind het natuurlijk supercool dat ik naar Stockholm mag,” licht Centaine toe. “Ik denk dat er veel mooie ideeën te zien zullen zijn, veel nationaliteiten en veel diversiteit. Het niveau ligt daar erg hoog, maar ik ga mijn best doen om te winnen. Ik vind mijn onderwerp heel goed en met mijn DEMO kan ik tastbaar laten zien dat het echt werkt."

Over Knappe Waterhoofden

Knappe Waterhoofden is een initiatief van Platform WOW en Wetsus en wordt georganiseerd om jongeren al vroeg kennis te laten maken met de waterwereld. Dit levert vaak de mooiste ideeën op en leidt tot een instroom van veelbelovende scholieren in studies die relevant zijn voor waterbeheer.