Wegbelevingsonderzoek 2015

18 december 2015

Automobilisten tevreden over stadsroutes, provinciale wegen en snelwegen

Nederlandse automobilisten zijn tevreden over het wegdek en het rijcomfort van de Nederlandse wegen. Dat blijkt uit recent onderzoek onder ruim 12.000 automobilisten over hun beleving van de Nederlandse wegen. Zeven op de tien ondervraagden is tevreden over het beheer van stadsroutes[1] in verschillende gemeentes[2]. En meer dan acht op de tien automobilisten is content over de provincies en Rijkswaterstaat als beheerders van provinciale- en rijkswegen. Hiermee stijgt de tevredenheid over de verschillende beheerders met gemiddeld 8% ten opzichte van twee jaar geleden.

Daarnaast zijn er ook aandachtspunten, bijvoorbeeld de uitvoering van wegwerkzaamheden, doorstroming, verkeersveiligheid en verkeersinformatie. Weggebruikers geven aan dat er veel aan de weg wordt gewerkt, wat de doorstroming niet ten goede komt. De diverse wegbeheerders bekijken naar aanleiding van dit onderzoek welke acties zij kunnen oppakken.

Het onderzoek is in september 2015 uitgevoerd in opdracht van Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders in samenwerking met verschillende gemeentes, provincies en Rijkswaterstaat. Doel van het onderzoek is om kennis over de wensen en meningen van de weggebruiker te achterhalen om zo de situatie op de weg te verbeteren. Daarom zijn weggebruikers gevraagd naar hun ervaringen over de weg waar zij hun laatste rit hebben gemaakt.

Lees hier alles over het laatste onderzoek.

Voor meer informatie zie de infographic, kaartje (goede en slechte voorbeelden) of rapport.

WOW vaarwegbelevingsonderzoek Recreatievaart

Komend jaar zal een gemeenschappelijk vaarwegbelevingsonderzoek onder recreatievaart starten. Wil je hier meer over weten, of heb je interesse om deel te nemen? Neem dan contact op met Kim Hofhuis: Kim.Hofhuis@platformwow.nl[1] Stadsroutes zijn doorgaande wegen binnen de bebouwde kom die een bepaald deel van een stad verbinden met een ringweg of langs de stad lopende snelwegen.

 

[2] De stadsroutes van de volgende gemeentes maakten deel uit van het onderzoek: Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.