Uit ons netwerk: Klimaatbestendige bruggen in Rotterdam

13 november 2018

Vroeger was het dagelijks weer geen issue voor de Rotterdamse bruggen. Maar door de klimaatverandering is dat nu anders. Vooral langdurige hitte kan zorgen voor problemen. Zo moeten oude bruggen regelmatig met de hand worden gekoeld om vastklemmen door uitzetting te voorkomen.

Hoog tijd dus voor een slimme oplossing om bruggen ‘weerbaar’ en ‘toekomstbestendig’ te maken. Bijvoorbeeld met sensoren die exact voorspellen wanneer en waarom het misgaat. In de hitteperiode van afgelopen zomer hebben gemeente Rotterdam en het Delftse ingenieursbureau MOCS onderzoek gedaan met temperatuursensoren op de Binnenhavenbrug. Dit leverde niet alleen inzicht op in de precieze oorzaken en het moment van het vastlopen van een brug, maar ook in mogelijke oplossingen.

"Door sensoren aan te sluiten op een dataomgeving krijgen wij een signaal wanneer en waarom het misgaat. Het model geeft ook aan hoe het beter kan." citaat: Helmer Heijden, beheerder beweegbare bruggen

"Mijn droom zou zijn als sensoren een (dreigend) probleem constateren en op dat moment zelf bijvoorbeeld de koeling van de brug via een koelsysteem in gang kunnen zetten.”

citaat: Mozafar Said, assetmanager civiele kunstwerken

Meer weten: lees het stuk 'Assets van de toekomst: klimaatbestendige bruggen'