Tour de plakkie in Hulsberg

16 december 2016

Leerlingen van groep 7 en 8 van de Nutsschool in Maastricht kwamen 15 december op bezoek. Ze werden ontvangen door RWS en mede wegbeheerders op het districtskantoor van de provincie Limburg in Hulsberg. De kinderen maakten kennis met het werk van wegbeheerders en met de website 'Plakkie Asfalt'.

Bijdrage van: Rijkswaterstaat Zuid-Nederland

Maasvlakte Foto KevinSander Schrijen, RWS collega die vanuit WOW heeft meegeholpen Plakkie Asfalt op te zetten, organiseerde de dag en blikt tevreden terug: 'Het was echt super leuk. Collega's van RWS, gemeente Maastricht en de provincie Limburg waren aanwezig met indrukwekkend materieel. Vooral de zoutstrooiers en de dienstvoertuigen van de wegbeheerders kregen alle aandacht. De medewerkers die op deze zonnige dag de kinderen rondleidden op het terrein genoten er zichtbaar van.' Ook Roel Brandt, regioadviseur van WOW was erbij om de dag in goede banen te leiden. 

Waarom dit initiatief?

Sander: 'Om kinderen al op een jonge leeftijd bekend te maken met wegbeheer is dit initiatief gestart. Het les- en informatiepakket op de website 'Plakkie Asfalt' is gemaakt voor leerlingen van groep 7 en 8 en bevat verschillende onderwerpen die met wegbeheer te maken hebben.’

WOW_plakkieasfalt _3_210x 183

'De achterliggende gedachte is dat er een groeiend tekort aan jonge, technische medewerkers is bij wegbeheerders. Terwijl het werken aan de weg juist technisch uitdagend en zeer gevarieerd is. In het wegbeheer zijn de laatste jaren ook veel vernieuwingen toegepast. Er is inmiddels stil asfalt waarmee de geluidsoverlast voor omwonenden wordt verminderd en er zijn verjongingscrèmes waarmee de levensduur van asfalt verlengd wordt. Er wordt ook allerlei ICT toegepast, bijvoorbeeld bij de verkeersinstallaties. Gevarieerd werk dus en genoeg interessante onderwerpen om de jonge generatie enthousiast te krijgen’, verwacht Sander.

WOW_plakkieasfalt _1_430x 238

Website 'Plakkie Asfalt'

Op de website 'Plakkie Asfalt' is veel informatie te vinden over het wegbeheer in Nederland. Leraren kunnen er terecht voor lesmateriaal en voor kinderen is er voldoende informatie beschikbaar voor bijvoorbeeld een spreekbeurt. Op de site staan filmpjes, klikplaten, foto's, maar ook presentaties waarmee docenten en ouders uitleg kunnen geven over het werk van wegbeheerders. De onderwerpen zijn divers, zoals de kringloop van het asfalt, gladheidbestrijding, de taken van de weginspecteur en nog veel meer…

'Tour de Plakkie'

Behalve in Limburg worden er komende tijd in iedere provincie soortgelijke bezoeken georganiseerd door mensen van WOW uit de eigen regio om de site meer bekendheid te geven.