Stockholm Junior Water Prize 2018

11 september 2018

Van 25 augustus tot en met 30 augustus vond dit jaar de Stockholm Junior Water Prize (SJWP) plaats. Dit is een prestigieuze waterprijs voor jongeren met innovatieve ideeën op het gebied van watermanagement en watertechnologie. Vertegenwoordigers uit 35 landen deden een gooi naar de welbegeerde titel. De 18-jarige Centaine du Toy van Hees mocht als winnaar van de Knappe Waterhoofden wedstrijd de Nederlandse eer verdedigen.

Centaine heeft in haar project gewerkt aan de Blue Battery, een schoon alternatief voor nu nog vaak giftige en milieubelastende accu’s. Hiermee wist ze in april de harten van de Nederlandse jury al te stelen. Op zondag 26 augustus kreeg ze de kans om ook de internationale jury van de SJWP te overtuigen. Nieuw dit jaar was de i-poster: een groot scherm waar op een interactieve wijze de digitale posters gepresenteerd werden. Daarnaast had Centaine haar Blue Battery als demo meegenomen. De jury kon zo de verschillende membranen en onderdelen goed bekijken.

Blue Battery

Centaine onderzocht welk zelfgemaakt bipolair membraan (BPM) het meest geschikt is om in de zuur-base-zoutbrandstofstack van haar Blue Battery te gebruiken. Haar conclusie: een zelfgemaakt BPM waarbij de katalysator ex situ is aangebracht, functioneert zowel op praktisch gebied als op het gebied van prestatie het beste en is daarom het meest geschikt.

“Dit onderzoek is meer dan het ontwikkelen van een membraan,” aldus Centaine. “We hebben al veel technieken om duurzame energie op te wekken, maar de opslag daarvan gebeurt nog niet duurzaam. De Blue Battery is een schoon alternatief, waarbij als afvalproduct zout water overblijft. Dit kan dus zo de zee weer in. De Blue Battery is dan ook een stap vooruit naar een betere toekomst!”

SJWP week 

De finale zelf vond plaats op dinsdag 28 augustus. Ambassadrice van de SJWP, Kroonprinses Victoria, reikte in eigen persoon de hoofdprijs van 15.000 dollar uit. De winnaars van dit jaar komen uit Singapore. Japan ging met het diploma van excellentie naar huis. Hoewel Centaine dus niet gewonnen heeft, is ze niet teleurgesteld: “Het is fantastisch om hier te mogen zijn en de verschillende projecten over water te zien.”

De week werd afgesloten met een diner in gezelschap van de Zweedse Koninklijke Familie. Bij het diner was ook Professor Mark van Loosdrecht (TU Delft) aanwezig. Hij is de winnaar van de Stockholm Water Prize de ‘volwassen’ versie van de prijs.

Nieuwe naam voorronde SJWP

De Knappe Waterhoofden wedstrijd verandert zijn naam in Dutch Junior Water Prize (DJWP). Als voorronde van de Stockholm Junior Water Prize (SJWP), een prestigieuze internationale waterprijs, sluit de nieuwe naam beter aan. 

Dutch Junior Water Prize is een zoektocht naar het beste idee op het gebied van waterinnovatie. De winnaar mag zijn of haar idee gaan pitchen in Stockholm. Dutch Junior Water Prize is een initiatief van Platform WOW en Wetsus . En dat doen we vanaf nu met trots onder de naam van onze Nederlandse ‘vlag’: Dutch Junior Water Prize.

De finale van de DJWP zal volgend jaar plaatsvinden op 12 april. Willen jouw leerlingen hieraan mee doen dan kunnen zij zich hier opgeven.