Pelikaandrone wint Drone Oscar

29 oktober 2018

Tijdens het event: Drones in het waterbeheer dat op 23 oktober 2018 werd georganiseerd door het Hoogheemraadschap Delfland, Platform WOW en Rijkswaterstaat wint de Pelikaandrone de befaamde Drone Oscar voor het beste idee.    

Een drone die kan worden ingezet om bijvoorbeeld blauwalg en botulisme op te sporen in het water. Dat is de Pelikaandrone. Johan Jacobs (directeur Innovatie van IenW) noemde het 'de meest innovatieve drone-oplossing voor waterbeheer'. Onderzoekers en studenten van het Micro Air Vehicle Lab van de TU Delft gaan, samen met Rijkswaterstaat, bedrijven en andere overheden, aan de slag met de verdere ontwikkeling van de drone.

Kevin van Hecke van het Micro Air Vehicle Lab (MaVLab): 'De Pelikaandrone is een project waarin we twee nieuwe technologieën combineren om het waterkwaliteitsbeheer te verbeteren: drones en flowcytometrie. Met een flowcytometer kun je precies en snel zien wat er in het water aan (algen) deeltjes zitten, maar daarvoor moet je wel snel verse watermonsters kunnen verzamelen en aanleveren. Dat laatste gaan wij doen met een drone.'

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het event ‘Drones in het Waterbeheer’ ontvingen de onderzoekers van het MAVlab de Drone Oscar. Tevens vond de kick-off en ondertekening plaats van het project Pelikaandrone.

'Door de drone uit te rusten met een camera voor remote sensing, kan deze op een slimme en vernieuwende manier interessante locaties kiezen om de monsters te nemen', vervolgt Kevin. 'Vervolgens wordt er precies gekeken wat er in zit met de flowcytometer, om te kijken welke deeltjes er in het water zitten. Hiermee kan in de toekomst veel sneller en efficiënter worden gecontroleerd op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme. Ons plan is om uiteindelijk ook onderwater proefmonsters te nemen met de drone. Daarom hebben we dit de Pelikaandrone genoemd.'

Het MAVLab werkt in dit project samen met Rijkswaterstaat, bedrijven zoals Cytobuoy en andere overheden. In fase 1 (2018) wordt een drijvende drone ontwikkeld, in 2019 wordt gewerkt aan een duikende drone.