Nieuwsbrief september: Iets van waarde gooi je niet zomaar weg

18 september 2018

Deze column is geschreven als voorwoord voor de WOW-nieuwsbrief van september 2018 door Eja Praasterink, bestuurslid van Water ontmoet Water.

Vanaf 2011 ben ik bestuurslid van Water ontmoet Water. Ik neem deel vanuit de invalshoek van gemeentes. Sinds een kleine twee jaar ben ik actief op het gebied van voedsel, gezondheid en voedselverspilling. Ik doe dat in de omgeving van de Verspillingsfabriek in Veghel en bij Agrifood Capital in ’s-Hertogenbosch. In beide gevallen is sprake van nauwe samenwerking en innovaties tussen kennisinstellingen, marktpartijen en de overheid op het gebied van agri en food. Vergelijkbaar met het Platform WOW, waar samenwerking gezocht en gerealiseerd wordt voor innovaties voor weg- en waterbeheerders.

Verbinden van werelden

Ik houd van verbinden. Ook van het verbinden van verschillende werelden, organisaties en mensen, omdat er altijd overeenkomsten zijn en samenhang bestaat. Hierin wil ik me als zelfstandig adviseur verder ontwikkelen. Enige tijd geleden gaf ik een presentatie over voedselverspilling tijdens de bestuursvergadering van Platform WOW. In eerste instantie waren er vragen over het waarom van deze presentatie. Maar toen ik vertelde over de waterfootprint voor voedsel was het meteen duidelijk: wij gooien een derde van ons voedsel, laat dat op je inwerken, een derde van ons voedsel wereldwijd weg. Om een appel te telen heb je 70 liter water nodig, voor een kilo graan 1300 liter water en voor een sneetje brood 960 liter. Als je dan weet dat we een derde van ons voedsel weggooien, gooi je eigenlijk ook al die liters water weg. Waterbeheerders onder ons weten het, we hebben een enorme droogte achter de rug. Elke druppel water telt. En vergeet ook de link naar wegbeheer niet, wat dacht je van al het transport dat nodig is om deze producten te vervoeren. Ook daar kan je verspilling in tegengaan. Natuurlijk zijn weg- en waterbeheerders toeleveranciers en hebben zij niet direct invloed op deze verspilling. Maar als overheidsorganisaties hun medewerkers bewuster maken en hun inkoopbeleid aanpassen, en wij als consument ons hiervan ook bewust worden, dan kan dat opgeteld veel positiefs betekenen in het verminderen van voedselverspilling. En daarmee ook op het verminderen van waterverbruik en grondgebruik.

Circulaire infrastructuur

Op 27 september aanstaande hebben we in de Week van de WOW-factor 2018 een netwerkdiner. Ook daar besteden we aandacht aan de circulariteit van de economie. Dat doen we dit jaar bij een van de drie Instock restaurants in Nederland, waar gebruik wordt gemaakt van voedsel dat om welke reden dan ook niet verkocht wordt, terwijl het prima producten zijn: tomaten die niet rond genoeg zijn, komkommers die te krom zijn en ga zo maar door. Aan deze producten geeft dit restaurant weer waarde. Een mooie kans om meer mensen bewust te maken dat je met deze producten nog steeds heerlijk kunt eten. Ik vind het heel leuk dat mijn zus, Frederike Praasterink, als Lector Future Food Systems van Has hogeschool dan een presentatie komt geven over future food systems en het verband met water en verspilling tijdens het netwerkdiner. Bijzonder dat onze paden elkaar zo kruisen. Voor 2019 gaan we bij Platform WOW een strategische agenda voor circulaire infrastructuur opstellen, waar ook circulariteit en duurzaamheid op de agenda komen.

Duurzame Dinsdag

Over Duurzame Dinsdag lees je op de website ook een kort artikel. De winnaar is namelijk De Verspillingsfabriek. Een project waar we binnen de gemeente en ook Agrifood Capital zeer trots op zijn. Hoe zij met ontzettend veel ambitie in korte tijd producten, op basis van voedsel dat anders verspild zou worden, op de markt hebben gebracht in combinatie met de inzet van ‘verspild’ talent is bewonderenswaardig. Een icoon voor onze regio. Waarde van voedsel We kunnen kijken naar grote organisaties en wachten tot zij minder voedsel, talent of wat dan ook verspillen. Maar ik kijk ook naar wat ik zelf kan doen. Ik ben heel bewust bezig met eten en koken en hoe ik er thuis mee omga. Dit heeft ook invloed op mijn omgeving. Ik voer graag het gesprek over voedselverspilling. Maar ik bekijk het positief, vanuit de waarde. Ik ben me zeer bewust van de waarde van voedsel. En als je die waarde herkent dan gooi je die niet zomaar weg. Weggooien is niet alleen zonde, maar eigenlijk kun je het ook niet maken.

Eja Praasterink, bestuurslid van Water ontmoet Water