Nieuwsbrief oktober: Wervelende week van de WOW-factor!

12 oktober 2017

Deze column is geschreven als voorwoord voor de WOW nieuwsbrief van oktober 2017.

Afgelopen week was het de Week van de WOW-factor, een wervelende week voor Platform WOW. Tal van energieke evenementen waren deze week te bezoeken: webinars, meeloopdagen, de landelijke WOW-dag. Voor elk wat wils.

Theo van de Gazelle blikt terug.

"De landelijke WOW-dag afgelopen donderdag 5 oktober kende een onstuimige start. Niet alleen de staking van de leraren van de basisschool, waardoor veel mensen nog andere opvang voor de kinderen moesten zoeken, maar ook het weer en daardoor het verkeer werkte niet mee. Het resultaat: de langste ochtendspits van dit jaar, 754 kilometer file. Het is de realiteit van hoe het weer en filevorming van grote invloed zijn op ons werk als weg- en waterbeheerder. Veel bezoekers lukte het desondanks om Code Geel te trotseren en De Doelen in Rotterdam te bereiken. Daar wachtte een prachtig programma op hen.

Memory Lane

Je kon het niet gemist hebben de afgelopen weken: Platform WOW bestaat dit jaar 10 jaar. Kees Vonk, WOW-bestuurslid van het eerste uur, nam ons mee langs de memory lane van de afgelopen 10 jaar. Natuurlijk kwam de aanleiding van het ontstaan van het platform voorbij en liet Kees zien wat we met zijn alleen in de afgelopen jaren hebben bereikt. Inmiddels heeft WOW contact met zo’n 10.000 wegbeheerders en waterbeheerders in Nederland. We zijn van 4 bestuursleden in het begin, naar 18 bestuursleden op dit moment gegaan. We hebben 137 bijeenkomsten georganiseerd met meer dan 10.000 deelnemers en 27 webinars georganiseerd. Dat alles heeft tot gevolg gehad dat kennisdelen en samenwerken niks bijzonders meer is. We doen het gewoon. Maar, zoals Kees ook al aangaf, we zijn nog lang niet klaar. Daar kom ik zo dadelijk op terug.

WOW Prijsvraag 2017

Ook Tanja Klip-Martin, dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe, lukte het om zich door de kilometers file heen te worstelen om op het nippertje samen met haar mede-juryleden Kai Feldkamp, Rijkswaterstaat, en Tim Busscher, Rijksuniversiteit Groningen de WOW-prijs uit te reiken. Maar liefst 58 inzendingen dit jaar! Daaruit waren drie genomineerden geselecteerd: Amsterdam Rainproof, Meer waarde halen uit woekerende (water)planten en Moving Traffic A20. De winnaar: Amsterdam Rainproof. Amsterdam Rainproof levert een belangrijke bijdrage aan het klimaatbestendige-stad-debat. Het leert de stad en zijn inwoners om te gaan met de klimaatproblematiek. Een prachtig initiatief vind ik voor de problematiek waar we in heel Nederland voor staan.

Voor elk wat wils

Het workshopprogramma bood voor elk wat wils! Nieuw dit jaar waren de College Tours. Medebestuursleden Eric Diepstraten, Chris de Vries en Kees Vonk waren te gast en werden aan de hand van interessante video’s bevraagd door de dagvoorzitter Kim Coppes en de bezoekers over respectievelijk Duurzaamheid en innovatie, Smart mobility en Samenwerken.

Young Professional Challenge

Het laatste gedeelte van de dag was vol spektakel met de bekendmaking van de winnaars van de Young Professional Challenge. De jonge garde hield ter plekke een prachtige pitch in de vorm van een toneelstukje. Waar zij mee kwamen was een pure vorm van ‘omdenken’: Van wegbeheerder naar mobiliteitsbeheerder. Waar een wegbeheerder zich vaak bezighoudt met verharding, droomt een mobiliteitsbeheerder van een autovrije toekomst. Prachtig om de Young Professionals zo te zien stralen op het podium.

Balkenende en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Als hoofdspreker sprak Jan Peter Balkenende, oud-minister-president, ons toe. Balkenende is een begenadigd inhoudelijk spreker, maar daarnaast (wat niet veel mensen weten) ook nog heel gevat. Balkenende staat vierkant achter de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Dat zijn 17 doelen en 169 targets die de wereld tot ‘een betere plek moeten maken in 2030’. De doelen moeten een eind maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Als overheden, kennisinstellingen en individuen kunnen en moeten we daar op ieder niveau aan werken, aldus de oud-minister-president. Zeer inspirerend.

Vooruitblik en code geel

Aan mij was de eer deze feestelijke WOW-dag af te sluiten met een vooruitblik naar wat de grootste uitdagingen zijn voor ons weg –en waterbeheerders in de toekomst. Die uitdagingen wil ik graag nogmaals delen: de gevolgen van de klimaatverandering, de ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie en data, de veranderende rol van de beheerder in verkeersmanagement vanwege de ontwikkelingen in Smart mobility, einde levensduur van veel infrastructuur en de implementatie van de omgevingswet. Allemaal thema’s waar we volop aandacht aan besteden binnen ons mooie platform. Het was letterlijk code geel afgelopen donderdag, maar het is ook figuurlijk code geel voor ons. In die zin dat we al veel samenwerken, maar gezien de uitdagingen waar we voor staan, nog meer samen kunnen oppakken en uitwerken. Samen aan de slag, zou ik willen zeggen! Ik zie ernaar uit om dit de komende jaren nog verder met jullie binnen en buiten Platform WOW op te pakken.

PS Ik mocht ook het Doeboek ‘Doe mee’ presenteren. Heb je deze gemist en wil je nog zo’n prachtig Doeboek ontvangen, stuur dan een mail met je adres naar willemijn.bosma@platformwow.nl. De eerste honderd mailers krijgen het jubileumboek toegestuurd."

Theo van de Gazelle

Theo van de Gazelle, hoofdingenieur-directeur Zee en Delta Rijkswaterstaat / voorzitter bestuur Water ontmoet Water