Nieuwsbrief mei: Echt samenwerken

23 mei 2014

Deze column is geschreven als voorwoord voor de WOW-nieuwsbrief van mei 2014.

Het netwerk Water ontmoet Water is een vaste waarde geworden in de samenwerking op het gebied van water! Ik constateer dat iedere keer met veel plezier als ik de bijeenkomsten van de initiatiefgroep bezoek. De onderwerpen die daar voorbij komen zijn al lang het stadium voorbij van 'luisteren naar de ervaringen van een ander'.

Het is niet 'praten over samenwerking', maar echt samenwerken. Zelf ben ik bijvoorbeeld betrokken bij de uitwisseling van personeel tussen verschillende organisaties: nog deze zomer zullen minstens twee trainees van de provincie Noord-Holland drie maanden aan de slag gaan bij Rijkswaterstaat. Een prachtig initiatief! Door in de huid van een ander te kruipen wordt pas echt duidelijk hoe het er ergens anders aan toe gaat. En leren we van elkaar. Dat initiatief krijgt wat mij betreft zeker vervolg in omgekeerde richting.
En niet alleen voor trainees, maar voor iedereen bestaat de gelegenheid in de huid van een ander te kruipen. Bijvoorbeeld in de Week van de WOW-factor. Samen met collega's van een andere organisatie op stap om de samenwerking te verdiepen. Zelf verwelkom ik Eric Jongmans van het waterschap Rivierenland.

En naast het uitwisselen van ervaringen zijn er veel inhoudelijke onderwerpen waar het hele jaar effectief samen aan wordt gewerkt. Ik noem bijvoorbeeld het gezamenlijk organiseren van cursussen en trainingsdagen en het werken aan een robuuste samenwerking op het gebied van sluisbediening en trajectplanning.

Te veel om op te noemen eigenlijk, dus ervaar zelf wat er te brengen en halen is in dit prachtige netwerk. Deze nieuwsbrief geeft daar opnieuw een mooi inkijkje in!

Pieter Janssen,
Directeur Scheepvaartverkeer- en watermanagement Rijkswaterstaat

Pieter Janssen