Nieuw lesprogramma voor vrachtwagenchauffeurs

07 november 2016

In het kader van  ‘Ik onderzoek wegen’  werd begin dit jaar een technasiumles gegeven op het Gerrit Rietveldcollege in Utrecht. Het onderwerp was bandenspanning bij vrachtwagens, dit veroorzaakt veel ongevallen op de rijkswegen. De les werd gegeven door Ernest Alvares van Verkeerschool Veronica in Utrecht en Aad van den Burg van Rijkswaterstaat. Naast twee presentaties was er ook een praktijkles waar de leerlingen zelf aan het werk gezet werden.

Na afloop was er nog even tijd om na te praten met een kop koffie. Daar werd gesproken over de afnemende zorg in de transportsector voor bandenspanning en overbelading van vrachtauto’s. Tijdens dit gesprek ontstond het idee voor een nieuwe cursus Code 95 over bandenspanning en overbelading.

 

In overleg met Ariea Vermeulen, programmamanager van Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders, werd besloten een project te starten om een cursus code 95 voor bandenspanning en over belading te ontwikkelen

Voorwaarde was dat dit een praktische cursus zou worden, die ook erkend wordt door het CCV beroepsvervoer van het CBR.

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de cursusmodule. Deze bestaat uit twee delen: één deel voor de rij-instructeurs en één deel voor de vrachtwagenchauffeurs. Door deze aanpak is er ook meteen een standaardisatie in de opleiding voor de nascholing van de instructeurs.

Er is inmiddels contact gelegd met het CBR over het certificeringstraject en op 21 november 2016 wordt de eerste proefcursus gegeven. De verwachting is dat de curcus Code 95 module U50 (verplichte nascholing voor vrachtwagenchauffeurs) voor bandenspanning en overbelading begin 2017 beschikbaar zal zijn. Chauffeurs die deze cursus volgen zullen dan precies weten waar ze op moeten letten, waardoor de veiligheid op de weg nog verder kan verbeteren.