Nederland 100% circulair in 2050. Hoe doen we dat? Jongeren bedenken het antwoord

09 mei 2019

1000 scholieren onderzochten de afgelopen maanden hoe we Nederlandse bruggen en kunstwerken 100% circulair kunnen maken. Dit deden zij in opdracht van Platform WOW en de Gemeente Rotterdam in het kader van de Eureka!Cup, een landelijke ontwerpwedstrijd rondom technische vraagstukken. 

Donderdag 16 mei is de Eureka!Dag, de grote finale van het project bij de Broodfabriek in Rijswijk. Daar presenteren de beste teams hun ontwerpen en ideeën aan een jury samengesteld uit weg- en waterbeheerders. Ook de andere vijf opdrachten opdrachten van de Eureka!Cup worden dan afgerond, ieder met een eigen jury. Bekijk alle opdrachten van de Eureka!Cup

Finalisten presenteren hun ontwerp voor energieopwekking uit water op de vorige editie van de Eureka!Dag

Finalisten presenteren hun ontwerp voor energieopwekking uit water op de vorige editie van de Eureka!Dag

Jongeren enthousiasmeren voor een loopbaan als weg- of waterbeheerder

Platform WOW en de gemeente Rotterdam doen mee aan de Eureka!Cup om jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in het weg- en waterbeheer. De winnaars presenteren hun ontwerp aan de gemeente Rotterdam en gaan daarna varen op de Plastic Whale en eten bij een circulair restaurant. 

De opdracht: De circulair ontworpen brug

“In Nederland worden tonnen aan bouwafval onnodig weggegooid of verbrand. Om dit te verminderen, wil de bouwsector in 2050 circulair zijn. In een circulaire economie bestaat er geen afval meer! In deze opdracht bekijken jullie welke materialen worden gebruikt in een brug en hoe deze materialen kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Platform WOW en de gemeente Rotterdam dagen jullie uit. Hoe voorkomen jullie onnodig bouwafval? Hoe houden jullie bij het ontwerp en bij de bouw al rekening met hergebruik in de toekomst? Hebben jullie ideeën over hoe en waar de leuning van een brug opnieuw kan worden gebruikt?”

Volgend jaar 3000 scholieren aan de slag met klimaatadaptatie

Volgend schooljaar organiseren we in samenwerking met Stichting Technasium de Technasium Top Award (TTA). Dan gaan leerlingen van ongeveer 60 scholen aan de slag om kunstwerken klimaatadaptief te maken. Ook iets om naar uit te kijken!

Heeft jouw werk raakvlak met klimaatadaptatie en wil je een rol spelen bij de TTA van volgend jaar of op andere manieren helpen de nieuwe generatie te enthousiasmeren voor weg- en waterbeheer? Stuur een mail naar info@platformwow.nl, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!