Landelijke techniekwedstrijd scholieren gestart bij Rijkswaterstaat

22 januari 2019

De Eureka!Cup 2019 is gestart met een docentenbijeenkomst in het LEF Future Center in Utrecht op 15 januari. Ruim 8.000 scholieren door heel Nederland proberen de komende vier maanden de beste oplossing te verzinnen voor technische vraagstukken. Eén van die vraagstukken is een opdracht vanuit Platform WOW en de Gemeente Rotterdam over het ontwerpen van een circulaire brug. Dinsdag 16 mei is de grote finale.

Innovatief onderwijs

Tijdens de docentenbijeenkomst kregen de docenten zes opdrachten gepresenteerd met naast de opdracht van Platform WOW en gemeente Rotterdam ook opdrachten van de Rabobank, Defensie, Politie, Kuipers en Bouwend Nederland. HAVO/VWO-leerlingen in leerjaar één, twee en drie gaan hiermee aan de slag. Lees hier meer over de opdracht over circulaire bruggen.

Docenten worden bij de Eureka!Cup nadrukkelijk uitgedaagd uit de inhoud te gaan om een meer coachende rol in te nemen. Hun taak is om de jongeren te prikkelen om meerdere keren door de zogeheten ontwerpcyclus te gaan om tot het meest kansrijke en doordachte ontwerp te komen.

Deze schakeling van lesgeven naar coachen en van inhoud naar proces is lang niet altijd even makkelijk voor de docent. Het is echter wel heel waardevol voor het enthousiasme en de inzet van de leerling. De leerling voelt zich door deze aanpak meer serieus genomen en heeft het gevoel dat de opgave meer is dan ‘slechts’ een schoolopdracht voor de leuk.

Veel jongeren bereiken

Platform WOW doet voor de derde jaar op rij mee aan de Eureka!Cup met als doel jongeren enthousiasmeren voor weg- en waterbeheer. Het is een krachtige manier om veel jongeren op een leuke en uitdagende manier kennis te laten maken met het vak. In dit filmpje zie je wat meer achtergrond waarom we als Platform WOW meedoen aan dit project.

In 2017 gingen circa 1.000 jongeren aan de slag met het ontwerpen van een kruispunt voor zelfrijdende auto’s. In 2018 was er zowel een opdracht over water als wegen waar circa 2.000 jongeren aan werkten (lees meer en zie ook filmpjes van ontwerpen).

Jurydienst en meer samenwerkingsmogelijkheden met scholen

Tijdens de finale op 16 mei hebben we acht juryleden nodig. Mocht jij het net als ons ontzettend leuk vinden om een dag te jureren, meld je dan aan. Er zijn nog een paar plekken over. Stuur hiervoor een bericht naar info@platformwow.nl.

Wil je op een kleinere schaal het enthousiasme voor je vak delen met jongeren bij jou in de buurt? Met de projecten Ikonderzoekwegen en Ikonderzoekwater leggen we de link tussen professionals en scholen door jongeren uit te dagen met actuele en uitdagende vraagstukken aan de slag te gaan.

Voor water kun je hiervoor contact opnemen met Ronald Wielinga (ronald.wielinga@platformwow.nl) en voor wegen met Bart Hansma (bart.hansma@platformwow.nl).