Follow-up winnaars YPN Challenge 2014

22 mei 2015

Follow-up winnaars YPN Challenge 2014

Vorig jaar won de groep 'de Griekse zeester' de YPN Challenge. Zij kwamen voor de opdracht Nederland leeft met water onder andere met de volgende ideeën.

- RWS West-Nederland Noord gaat de NAP-gegevens in het gebouw aangeven met een sticker op de etagebordjes.

Straatbordje YPN Challenge


- De uitwerking van een ander idee staat hieronder beschreven:

Nederland leeft met Water regelt promotiebudget voor Marken

Rijkswaterstaat West-Nederland Noord heeft samen met de gemeente Waterland, Bureau Toerisme Laag-Holland, Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onlangs een bedrag van 3000 euro uitgereikt gekregen door het Toeristisch Promotiebudget Noord-Holland voor het project  'Nederland leeft met Water'.

De komende maanden wordt op Marken een geschikte plek gezocht voor het plaatsen van een bord/kunstwerk, waarop de verschillende waterpeilen staan die tijdens dijkdoorbraken in de omgeving zijn voorgekomen. Het ontwerp is nog niet definitief, maar het effect van het kunstwerk 'Nederland leeft met water' is tweeledig: het bord wordt een baken voor toeristen die zijn geïnteresseerd in de Nederlandse watergeschiedenis en ook een plek van educatie over leven onder zeeniveau. Het kunstwerk zal voor december gerealiseerd worden.

De aanvraag voor het project 'Nederland leeft met water' is een afgeleide van een prijsvraaginzending vorig jaar juni. Daar werd tijdens de week van de WOW factor een invulling gegeven aan het doel Nederlanders bewust te maken van leven onder zeeniveau. Deelnemers Linda Holvast (WNN), Bram van der Horst (provincie Noord-Holland), Tohid Navabi (PPO), Elize van Reenen (Waterschap De Dommel) en Eelco van der Pal (Hoogheemraadschap van Rijnland) zochten sinds die tijd een plek om het winnende idee invulling te geven. Het idee van het project is nu geadopteerd in de Pilot Meerlaagse Veiligheid op Marken. In de pilot wordt gezocht naar een maatwerkoplossing voor waterveiligheid die past bij de specifieke historie en de landschappelijke en ruimtelijke eigenschappen.

Winnaars challenge