EurekaCup 2017 met zelfrijdende auto

07 november 2016

In 2017 gaan ruim 120 scholen in Nederland de strijd aan voor de felbegeerde Eureka!Cup. Begin oktober hebben platform WOW, Rijkswaterstaat, provincie Utrecht en Stichting Techniekpromotie een mooie uitdaging opgesteld. De jongeren worden uitgedaagd een kruispunt te ontwerpen dat zowel zelfrijdende auto's als 'ouderwets' verkeer aan kan.

Aan de tekentafel voor de opdracht

De ontwikkelingen rond de zelfrijdende auto gaan razend snel. Google verwacht in 2020 een brede uitrol van consumentenmodellen. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft de ambitie om Nederland koploper te maken in verkeersinnovatie: ''Nederland heeft alles in huis om wereldwijd voorop te lopen als het om mobiliteit en logistiek gaat.’' Ondertussen onderzoeken wegbeherende overheidsorganisaties door heel Nederland of hun gebied klaar is voor zelfrijdende auto's. Wim Jolie van de provincie Utrecht: ''We zijn bij de provincie inmiddels aan het experimenteren met zelfrijdende auto's, uitproberen en kijken waar we tegenaan lopen.''

De deelnemers van de Eureka!Cup onderzoeken hoe een kruispunt met auto- fiets- en loopverkeer eruit komt te zien in een 'gemengde' situatie. Hoe garanderen we de veiligheid van alle gebruikers in een situatie met zelfrijdend en niet-zelfrijdend verkeer? Begin 2017 start de Challenge en in mei is de finale van de Eureka!Cup.

Is dit toekomstmuziek? (filmpje)