Een kijkje nemen in elkaars keuken

24 januari 2017

Een kijkje nemen in elkaars keuken

Hilga Sikma (Waternet) en Arjen Kikkert (RWS-WNN) nemen sinds oktober een kijkje in de keuken van elkaars organisatie. Zij werken gemiddeld een dag per week bij de andere waterbeheerder.

Hoe is deze uitwisseling tot stand gekomen?

Hilga: Deze uitwisseling hebben wij zelf onderling geregeld. Toen een collega bij Rijkswaterstaat weg ging, ontstond bij mij het idee om met Rijkswaterstaat een uitwisseling aan te gaan en mee te werken aan het waterbeheer in het kader van Slim Watermanagement. Vanuit Rijkwaterstaat werd bekeken wie interesse had om bij waternet te gaan werken en toen melde Arjen dat hij interesse had.

Vertel in het kort iets over je huidige functie?

Hilga: Ik ben werkzaam bij Waternet en houd mij onder andere bezig met Slim Watermanagement. Met 6 organisaties proberen wij het operationeel waterbeheer te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de kans op wateroverlast met elkaar verkleinen of de kwaliteit van het water verbeteren.

Arjen: Ik ben werkzaam bij Rijkswaterstaat als Adviseur Waterkwaliteit/ Ecologie. Ik houd mij onder andere bezig met waterbodems, vismigratie en zoutproblematiek.

Wat is jullie ervaring tot nu toe?

Hilga: Rijkswaterstaat is een grote organisatie en taken van het waterbeheer zijn bij verschillende afdelingen en diensten belegd. Soms is het een zoekproces wie waarvoor verantwoordelijk is, maar iedereen heeft ‘hart voor het vak’.

Arjen: Bij Rijkswaterstaat werkt 90% van de mensen aan wegen en 10% aan water. Bij Waternet werkt iedereen aan water daarom is er meer gespecialiseerde kennis. Ook is mij opgevallen dat veel  mensen van elkaar weten met welke projecten ze bezig zijn.

Wat levert deze uitwisseling je op?

Hilga: We werken vanuit Waternet en RWS aan één groot watersysteem. Data van het waterbeheer gaan we binnen Slim Watermanagement delen via een informatiescherm. RWS werkt intern met aan ander systeem. Op deze manier heb ik direct inzicht in het systeem van RWS en kan ik makkelijk schakelen en verbindingen leggen. Tevens kan ik collega’s bij RWS bijpraten over het functioneren van het watersysteem en kennis uitwisselen.

Arjen: Het belangrijkste van uitwisselen is het netwerk dat je opbouwt. 40% van de uitwisseling draait om het inhoudelijke werk maar 60% bestaat uit netwerken. Inzicht in elkaars situatie helpt om elkaar beter te begrijpen.

Wat kom je specifiek halen en brengen?

Hilga: Ik kom kennis van het watersysteem brengen, mensen bewust maken dat veel zaken met elkaar samenhangen en natuurlijk haal ik kennis op bij Rijkwaterstaat. In het kader van de klimaatverandering is het ook belangrijk om intensiever te gaan samenwerken tussen Waterschappen en Rijkswaterstaat.

Arjen: Ik breng naast vakinhoudelijke kennis ook kennis en ervaring mee over de situatie in het Noordzeekanaal, dat kan ik toepassen bij Waternet. Aan de andere kant zie ik dat  Waternet vaak direct contact heeft met een burger, een  lokale boer of schaatsvereniging. Dat is natuurlijk ook de rol van de regionale waterbeheerder maar toch ook iets waar de regionale dienst van Rijkswaterstaat  van kan leren.

Heb je nog tips voor collega’s die ook een keer een uitwisseling willen doen?

Hilga: Het biedt echt meerwaarde, het is leuk en ook weer vernieuwend om ergens anders te kijken.

Arjen: Kijk goed naar je eigen rol binnen je organisatie en je ‘gastrol’. Soms is het makkelijker om een beperkt periode full-time uit te wisselen in plaats van 1 dag per week.

Heb jij interesse om zelf een keer een uitwisseling te doen neem dan contact op met onze WOW Makelaar Ronald Wielinga, ronald.wielinga@platformwow.nl of bel 06- 12 13 88 76.

Foto Personele Uitwisseling