Bring in the Dutch!

21 september 2017

Alleen al in de afgelopen paar maanden werd de wereld getroffen door enkele natuurrampen. Natuurlijk denken we direct aan de enorme schade die orkaan Irma veroorzaakte op de Nederlandse Antillen. Wellicht herinner je je ook nog de bosbranden in Portugal van afgelopen zomer. En de dramatische gevolgen van de modderstroom in Sierra Leone.

Tegelijkertijd zien we ook in Nederland spannende situaties ontstaan. Gelukkig nog niet zo extreem, maar steeds vaker worden we in Nederland geconfronteerd met extreme regenbuien die hele wijken onder water zetten. In september 2017 viel er op 2 dagen meer regen dan normaal in een heel jaar. En ook langdurige droogte is geen uitzondering meer in ons kikkerlandje.

Het voorkomen van extreme weersomstandigheden lijkt een utopie. Echter, we kunnen er met elkaar wel voor zorgen dat de gevolgen beperkt blijven. De gevolgen worden veelal veroorzaakt door teveel, te weinig en / of vervuild water.

Stockholm Junior Water Prize
Op dinsdag 29 augustus vond de finale van de jaarlijkse prestigieuze Stockholm Junior Water Prize plaats. Dit is de meest prestigieuze waterprijs voor jongeren en brengt ieder jaar jongeren van de hele wereld bij elkaar om hun interesse in water en milieu te bevorderen. Twee winnaars van de Knappe Waterhoofden wedstrijd gingen naar Stockholm om de Nederlandse eer te verdedigen.
Niels Bouman en Margot Knapen van de school ’t Atrium in Amersfoort wonnen in juni, samen met Alinda Dersjant, de wedstrijd Knappe Waterhoofden. Daarom mochten ze in Stockholm hun idee 'Antioxirice' voor de jury gaan pitchen. Antioxirice is een spray die na een overstroming kan worden toegepast om gewasverlies te verminderen. In de spray wordt gebruik gemaakt van een restproduct uit de koperindustrie. Bijkomend voordeel is dat in de spray een anti-oxidant wordt gebruikt die een positief effect heeft op de volksgezondheid.

Bring in the Dutch

De Nederlandse watersector heeft internationaal een grote naam. Na orkaan Harvey, die grote schade veroorzaakte in de Verenigde Staten, zijn de eerste contacten met Nederlandse ingenieurs alweer gelegd. ‘Bring in the Dutch’ om je waterproblematiek te tackelen. Ook in veel ontwikkelingslanden zijn Nederlandse ingenieurs actief bij de productie van veilig en schoon water.

Aanwas van jonge ingenieurs is essentieel

Om internationaal het verschil te kunnen blijven maken, is aanwas van jonge ingenieurs essentieel. Daarom zijn binnen de watersector diverse initiatieven ontwikkeld om jongeren op basisscholen en middelbare scholen te enthousiasmeren over het werk in de watersector. Een van deze initiatieven is www.ikonderzoekwater.nl. Via Ikonderzoekwater.nl brengen we scholieren die een profielwerkstuk moeten schrijven 1:1 in contact met experts in de sector. De experts begeleiden deze scholieren vervolgens met hun profielwerkstuk.

De beste profielwerkstukken mogen vervolgens meedoen aan de wedstrijd www.knappewaterhoofden.nl. Het team dat deze wedstrijd wint zal Nederland vervolgens vertegenwoordigen bij de Stockholm Junior Water Prize.