Jongeren

Echte uitdagingen uit de wereld van het weg- en waterbeheer

De instroom van jongeren in opleidingen richting weg- en waterbeheer is te laag, terwijl deze organisaties mede door uitstroom van ervaren collega’s behoefte hebben aan nieuwe instroom. Platform WOW probeert jongeren te enthousiasmeren voor beta- opleidingen, specifiek gericht op weg- en waterbeheer. Daarnaast beschikken we over een Young Professional Network.

Nieuws en bijeenkomsten over jongeren

Webinar: hoe enthousiasmeer je jongeren voor jouw werk als weg- of waterbeheerder?

Jeugd en jongeren: jaarverslag 2017

Een terugblik op het thema Jeugd en jongeren in 2017 en een vooruitblik op 2018

Met verschillende initiatieven geven we scholieren de gelegenheid om zich te verdiepen in echte problemen uit de wereld van het (vaar)weg- en waterbeheer. Door begeleiding bij het maken van profielwerkstukken, het beschikbaar stellen van lesmateriaal en het organiseren van prestigieuze wedstrijden laten we scholieren op jonge leeftijd al zien dat ons vakgebied mega interessant is en maatschappelijk relevant. 

Young Professional Network

WOW Young Professional Network

Jongere werknemers hebben vaak net een andere kennisbehoefte en manier van werken dan ervaren collega's.

Met het WOW Young Professional Network bieden we Young Professionals de gelegenheid om vak- en generatiegenoten van andere organisaties te ontmoeten. We organiseren onder andere de jaarlijkse Young Professional Challenge en verschillende bijeenkomsten. 

Ga naar WOW Young Professional Network

Eureka!Cup

Eureka!Cup is een landelijke ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo.

De opdrachten worden geformuleerd in samenwerking met toonaangevende bedrijven en instellingen, waardoor ze realistisch en uitdagend zijn. Platform WOW doet hieraan mee vanuit ikonderzoekwegen, om jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in het wegbeheer.

Ga naar Eurekacup.nl

 

Knappe Waterhoofden

Knappe Waterhoofden is een jaarlijkse nationale wedstrijd voor scholieren van 15 tot 18 jaar. De wedstrijd draait om het beste idee over waterinnovatie.

Samen met Wetsus dagen we jongeren uit om bijvoorbeeld te verzinnen hoe je een miljoen mensen van drinkwater kan voorzien, hoe water op een nieuwe manier gezuiverd kan worden of hoe je zout water op een eenvoudige en duurzame manier zoet maakt. De winnaar van Knappe Waterhoofden mag namens Nederland deelnemen aan de Stockholm Junior Water Prize in Zweden.

Ga naar Knappe Waterhoofden

Plakkie Asfalt

Om kinderen al op een jonge leeftijd enthousiast te maken over wegbeheer hebben we in 2015 samen met verschillende partners (les)materiaal ontwikkeld voor Plakkie Asfalt. De site is bedoeld voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 en bevat verschillende onderwerpen die met wegbeheer te maken hebben. De achterliggende gedachte is dat er een groeiend tekort aan jonge, technische medewerkers is bij wegbeheerders.

Ga naar Plakkieasfalt.nl

Ikonderzoekwegen

ikonderzoekwegen logo

Ikonderzoekwegen koppelt scholieren uit HAVO en VWO klassen aan wegbeheerders van Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen. Onder begeleiding van experts krijgen zij de kans om te werken aan echte problemen in de wereld van wegen en verkeer. Wil jij als wegbeheerder aan jongeren laten zien hoe leuk en interessant jouw vakgebied is? Stuur dan een mail naar bart.hansma@platformwow.nl.

Ga naar Ikonderzoekwegen

Ikonderzoekwater

Ikonderzoekwater koppelt scholieren uit HAVO en VWO klassen aan vaarweg- en waterbeheerders van gemeentes, drinkwaterbedrijven of waterschappen. Onder begeleiding van experts krijgen zij de kans om met hun profielwerkstuk te werken aan echte problemen in de wereld van het water. Wil jij als vaarweg- of waterbeheerder aan jongeren laten zien hoe leuk en interessant jouw vakgebied is? 

Meld je dan aan als expert op ikonderzoekwater.nl.

Lees ook: interview met Wouter Stapel, initiatiefnemer van ikonderzoekwater